Gå til hovedinnhold

Børsuro: Sommersalg gir muligheter

Etter sterk utvikling på verdens børser har vi nå urolige sommerdager. Dette kan gi gode muligheter for investorer som er forberedt. Vi ser:

Hellas-krise. Denne har vært varslet lenge, men nå er den her og gir betydelig negativ impuls i Europas aksjemarkeder. Utslaget i rentemarkedet er også stort (flukt inn i tyske obligasjoner – renten faller), mens utslagene i valutamarkedet er overraskende små, bortsett fra en liten styrking av US Dollar mot EUR.

Kinesisk børskorreksjon (krakk). Oppgangen på kinesiske fastlandsbørser har vært ekstrem og likviditetsdrevet. Nå er korreksjonen i gang, og et beskjedent rentekutt fra den kinesiske sentralbanken i helgen stopper ikke dette. Eksempelvis har Shenzhen-indeksen falt 24,5% fra toppen de siste 2 uker, men er fortsatt opp 51% i år. Kinesiske aksjer er fortsatt dyre, og må korrigere mye mer før de finansielt sett ser ut som gode kjøp.

Dow Jones Shenzhen Index – siste år. Kilde, Infront.

Oljeprisfall med potensial for mer. Atomforhandlingene med Iran skal etter planen sluttføres denne uken. En enighet vil medføre et økende frislipp av Iransk olje inn i verdensmarkedet. Dette er en ren økning av tilbudet uten en økning i etterspørselen, og vil sannsynligvis føre til prisfall.

Ingenting av dette er uventet. Tvert om har det vært snakket grundig om lenge. Sannsynligheten for en korreksjon i markedet har eksempelvis vært tema i min videoblog Markedspuls flere ganger, og dette har også vært hyppig kommentert på Twitter. Nå er tiden inne for å reagere.

Sommersalg

I den kortsiktige støyen må vi ikke glemme at vi er inne i et globalt bullmarked. Veksten i verdensøkonomien er OK. De fleste aksjemarkeder er i opptrend, men mange av de (f.eks. Tyskland, Sverige og Danmark) var modne for en korreksjon etter meget sterk utvikling i første kvartal. Vi må heller ikke glemme at fallende oljepris på grunn av økende tilbud innebærer fallende energikostnad for verdens industri. Det er positivt for inntjeningen i energikrevende industri, og det reduserer også husholdningenes utgifter. Godt for verdens vekst.

Min holdning er således at investorer bør bruke disse urolige sommerdagene til å rydde i porteføljen sin. Noen røde dager i aksjemarkedet kan gi deg gode inngangskurser i kvalitetsaksjer som bør ha bra potensial utover høsten.

Det er sommersalg nå, og det kommer trolig til å fortsette noen dager. Dette er en god anledning til å sikre seg de rette aksjer og fondsplasseringer i forkant av en forhåpentligvis hyggelig børshøst.

Toppbildet er fra Skuibakken i Bærum. Kongetribunen øverst. En gang Norge’s fineste. Ser litt vaklevoren ut nå.

_______________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd. For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter@KarlNordnet Bør noen du kjenner også lese dette innlegget? Bruk linkene under for å dele det videre.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer