Børskrise avlyst – vi kjøper aksjefond igjen

Etter to måneder med netto salg av fond, er optimismen tilbake blant fondssparerne. Nordnet-kunder kjøpte fond for 215 millioner kroner netto i april.

Statistikk fra Nordnet viser at våre privatkunder nettokjøpte aksjefond for 160 millioner kroner i april. Rentefond ble nettokjøpt for 66 millioner kroner, mens kombinasjonsfond ble nettosolgt for 11 millioner kroner.

Den høye nettotegningen av aksjefond viser at optimismen er tilbake blant fondskundene. Bekymringene i forrige måned om handelskrig, Facebook-skandalen og høyere renter i USA, er redusert. Gode kvartalstall fra de store selskapene i Norge og globalt har gjort investorene mer positive til sinns.

April ble en god måned for verdens børser, etter en noe tung start i første kvartal: Oslo Børs var blant børsene i verden med sterkest kursutvikling i april, og nådde ny ny «all time high»: Hele syv prosent steg hovedindeksen i april, godt hjulpet av stigende oljepris. Verdensindeksen var opp ca to prosent i lokal valuta. Svakest utvikling hadde Moskva-børsen, med et fall på ca syv prosent i april, etter nyheter om amerikanske sanksjoner mot Russland.

Dette viser viktigheten av diversifisering. De ulike lands aksjeindekser svinger mye fra måned til måned. Men har du et bredt globalt aksjefond, så har du «litt av alt» – og da svinger verdiene mindre.

Det mangler ikke på ting som kan gjøre deg nervøs. De fleste analytikere forventer derfor større svingninger fremover enn vi har sett de siste årene. Men det bør ikke bekymre langsiktige fondssparere – det er jo slike svingninger som gjør at du kan regne med å få en høyere avkastning enn i banken på lang sikt.

Tre norske aksjefond topper listen over de mest kjøpte fondene i april: Nordnet Superfondet Norge, FORTE Trønder og Alfred Berg Gambak. De mest solgte fondene er Nordea Norge Verdi, Holberg Rurik A og DNB Aktiv Rente.

Se de mest kjøpte og mest solgte fondene i mars her:

Mest kjøpte fond: Mest solgte fond:
Nordnet Superfondet Norge Nordea Norge Verdi
FORTE Trønder Holberg Rurik A
Alfred Berg Gambak DNB Aktiv Rente
KLP AksjeGlobal Indeks V Holberg Likviditet
Tundra Vietnam A SEK SKAGEN Kon-Tiki A
KLP AksjeNorge Indeks II SKAGEN Vekst A
Storebrand Global Multifactor SKAGEN Global A
FORTE Norge UBS (Lux) EF China Oppo(USD)
Landkreditt Utbytte Fidelity Nordic A
FORTE Kreditt KLP PengemarkedEr du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer