Børsfall og kvartalstall

Ukens store hendelse har ikke overraskende vært det plutselige børsfallet både her i Norge og ellers i verden. Hvorfor markedet falt såpass plutselig vil det nok skrives mye om fremover, men blant annet kan det være naturlig å peke på gode lønnsveksttall i USA, noe som kan lede til inflasjon og med det hyppigere rentehevinger enn forventet, for at sentralbanken skal være i stand til å kjøle ned en overopphetet amerikansk økonomi. Dette sammen med ellers sterke makrotall for verden for øvrig, gjør at vi ser på ukens børsfall som en korreksjon heller enn et krakk i emning. En korreksjon de fleste har ventet på. Vi i Børsklubben NHH valgte derfor å sitte stille i båten når det kom til skoleduellen-porteføljen vår. Børsfallet betrakter vi likevel som en god reminder på at ting kan skje selv når solen skinner, og at markedspsykologi og algoritmetrading kan gjøre at man tar «heisen ned» raskere enn noen gang.

De som fikk denne reminderen tettest på kroppen var nok investorene som gjennom XIV-ETNen hadde shortet volatilitet og med det veddet på rolige markedsforhold. VIX-indeksen har holdt seg historisk lav og gått lavere de siste par årene, slik at mange har ønsket å shorte VIX for «lettjente penger». Da VIX-indeksen plutselig klatret fort med rekordhøye 118 % fikk pipen derimot en annen lyd. Det hele kan oppsummeres godt gjennom denne tweeten:

Det å håndtere risiko ligger i kjernen av investering, for hvis du kan miste alle dine opptjente «pennies» i møte med en «bulldozer», selv om det er usannsynlig, så har ikke investeringen båret frukter. Man må alltid ha i bakhodet hvordan slike «fat tails» kan påvirke porteføljen, for på den måten å kunne ta visse forhåndsregler for å håndtere risiko. Eller for å si det på en annen måte med den kjente investoren Howard Marks’ ord:

“Never forget the 6-foot-tall man who drowned crossing the stream that was 5 feet deep on average”

Selv om børsfallet ikke fikk oss til å bevege oss i båten, er noe som derimot kan få oss til å gjøre dette den påstartede resultatsesongen. I dag var Aker Solutions ute, og kunne vise til et godt resultat og mange nye kontrakter. Storebrand var også ute med Q4-tall i dag, mens Protector var det på tampen av forrige uke. Vi ser frem til snarlige fremleggelser av resultater fra resten av selskapene våre, hvor DNO er neste selskap ut. Disse tallene vil vi se nærmere på i tiden fremover, nå som uroen fra børsfallet øyensynlig har lagt seg. I de videre kommentarene er det dermed de hittil fremlagte kvartalstallene som vil være hovedtema.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer