Gå til hovedinnhold

Børsfall i Asia i natt

Investorene i Asia sendte de fleste børsindeksene i regionen nedover mandag, noe som betyr at det ikke er noen drahjelp å få derfra i dag. Første halvår er snart unnagjort.

Denne morgenrapporten er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Se utfyllendedisclaimer.

Morgenrapport – mandag 24 juni

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,3%, eller innenfor intervallet [-0,6, 0]%.

Vår spådom som er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 07.16 i dag, er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag (historiske tall), deriblant S&P 500 futures som er ned -0,2 % siden Oslo Børs stengte fredag, oljeprisen som er ned -1,8 % i samme periode og USDNOK som er opp 0,2 %. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen.

Roger Berntsen har ingen eierinteresser i selskaper nevnt i denne rapporten.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,1 prosent i snitt fredag.
  • Factset Research Systems Inc (3,8%), FMC Corp (3,7%), ETSY Inc (3,4%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Broadcom Inc (-4,4%), Resmed Inc (-3,5%), Micron Technology Inc (-3,2%), endte på bunn.

Det ble en relativt rolig avslutning på Wall Street fredag.Teknologiaksjene falt for øvrig mest, sammen med energiaksjene. Verdens kanskje mest omtalte selskap Nvidia, som toppet listen over verdens mest verdifulle selskaper tidligere i uken, falt for andre dag på rad. Microsoft, Apple og Nvidia prises alle til over 3000 milliarder dollar.

Microsoft, Apple og Nvidia er ledende teknologiselskaper med sterke merkevarer og innovasjonskraft. Microsoft dominerer innen programvare og skyteknologi, men møter utfordringer fra intens konkurranse og sikkerhetsproblemer. Apple har en lojal kundebase og et tett integrert økosystem, men er avhengig av iPhone-salget og høyere prispunkt. Nvidia leder innen GPU-teknologi, spesielt for spill og AI, men er sårbar for markedssvingninger og konkurranse. Alle tre selskapene har betydelige vekstmuligheter innen nye teknologier og markeder, men står overfor trusler fra regulatoriske utfordringer og rask teknologisk utvikling.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,4 prosent i snitt mandag morgen.

Investorene i Asia sendte de fleste børsindeksene i regionen nedover mandag, noe som betyr at det ikke er noen drahjelp å få derfra i dag. Første halvår er snart unnagjort, og det med bravur. De fleste store indeksene i verden (i Asia, USA og Europa) handles på eller nær all-time high, et tegn på stor optimisme blant aksjeinvestorene. Nikkei 225, som for øvrig gikk mot strømmen i natt, har ledet an de siste årene i takt med økonomiske indikatorer.

Det japanske aksjemarkedet har de siste årene blitt drevet av en kombinasjon av ekspansiv pengepolitikk fra Bank of Japan, økonomiske reformer under “Abenomics”, global økonomisk vekst som har økt etterspørselen etter japanske eksportvarer, sterke bedriftsresultater, investeringer i teknologi og innovasjon, samt relativ geopolitisk stabilitet. Til tross for demografiske utfordringer har disse faktorene samlet sett styrket investortilliten og bidratt til økende aksjekurser i landet.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 84,28 dollar per fat.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,57 NOK; 10,51 SEK; 6,98 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster: 11,3 NOK; 11,24 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,74 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,25).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,23 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Oljeprisen har beveget seg betydelig i inneværende år, både oppover og nedover. Slik volatilitet er for øvrig ikke unormalt. Historisk sett har intra-år svingningene i oljeprisen vært betydelige, påvirket av faktorer som økonomiske sykluser, politiske hendelser, naturkatastrofer og endringer i tilbud og etterspørsel. Eksempler inkluderer oljekrisene på 1970-tallet, finanskrisen i 2008, og COVID-19-pandemien i 2020. Disse hendelsene illustrerer hvordan geopolitisk usikkerhet, økonomisk vekst, teknologiske utviklinger og uforutsette hendelser kan føre til store prisbevegelser innenfor samme år.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer