Blockchain-protokoll-Bitcoin-tokens i sammenheng:

Blockchain, protokoller, coins, tokens, currency – det er vanskelig å finne en enkel forklaring på sammenhengen. Her gjør vi på Xtrainvestor vårt forsøk:

Tenk på Bitcoin som tredelt.
Blockchain: Nederst finner du Bitcoin sin blockchain – det er en offentlig database med permanente oppføringer (reskontro i regnskapsterm) som altså ikke kan kontrolleres og endres av noen sentral administrator.

Protokoll: Over Bitcoins blockchain finner du dens protokoll – det er metoden man kommuniserer for å kunne bruke blockchain plattformen og lage nye oppføringer der; altså hvordan man flytter Bitcoins mellom aktører uten en tredjeparti (peer-to-peer).

Token (coin): Over protokollen finner du det digitale beviset (token, coin, currency) – Bitcoin – som her er valutaen for transaksjonene under denne protokollen.
Mao blockchain – protokoll – transaksjonsvaluta (token).

Man kan i det store og hele sortere tokens i to ulike områder:

Intrinsic (iboende) tokens: Disse har sine egne uavhengige blockchain og protokoll som håndterer transaksjonene til akkurat denne token. De er ikke ment å representere noen underliggende verdi foruten tillit. Dette er Bitcoin, Ether, Ripple etc. De kalles gjerne en valuta siden selve transaksjonen er det eneste bruksområdet.

Asset-backed tokens: Dette er tokens som representerer underliggende verdi, eksempelvis i form av aksjer, rettigheter, råvarer, lojalitetspoeng, bruksrettigheter. Normalt er dette applikasjoner som benytter en eksisterende blockchain, gjerne Ethereum. De kan kalles valuta (currency) siden de benyttes i selve transaksjonen, men er samtidig noe mer siden de representerer en underliggende verdi utover tillitsverdi.

Disclaimer: Hver token er et eget tilfelle og kan ha forskjeller som ikke er nevnt. Dette er kun et forsøk på å lage noen båser som man kan putte de ulike tokens og aktører inn under.

Vi gjør ellers oppmerksom på at vi på xtrainvestor har satt opp en egen krypto chatkanal for diskusjon om dette området – den finner du her:  https://chat.xtrainvestor.com/channel/krypto. Som medlem kan du også sette opp/delta i lukkede en-til-en eller gruppechats ved behov.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer