Gå til hovedinnhold

Bli en mer rasjonell investor

Fondssparere hindres av skattefelle” var overskriften i Dagens Næringsliv onsdag 27.mai. Saken handlet om hvordan norske sparere og investorer blir sittende i aksjer eller fond av irrasjonelle grunner. De vil selge, men lar være fordi de vil unngå å betale skatt på gevinsten.

Vi er opptatt av at privatpersoner skal ha de beste verktøyene og de beste forutsetningene når de skal plassere pengene sine. For mange er Investeringskonto  løsningen for å bli en mer rasjonell investor.

Fordeler med investeringskonto:

  • Du betaler først skatt på gevinst og utbytte når du tar penger ut av kontoen.
  • Enklere skatterapportering (spesielt for utenlandske investeringer). Nordnet rapporterer alt for deg.

Og hva må du i tillegg være klar over? Når du investerer på en Aksje- og fondskonto betaler du løpende skatt på gevinst og utbytte, men du mottar samtidig et skjemingsfradrag (tilsvarende risikofri rente) hvert år du eier aksjene. Dette skjermingsfradraget mottar du ikke på investeringskonto. Det er heller ikke anledning til å handle derivater eller belåne porteføljen din på en investeringskonto.

Rent rasjonelt så skal du som investor velge investeringskonto dersom den utsatte skattefordelen er større en det potensielle skjermingsfradraget. Erfaringsmessig vet vi at mange velger investeringskonto utelukkende fordi administrasjon og beslutninger generelt blir enklere å forholde seg til. For min egen del er ikke dette snakk om enten eller, men ja takk begge deler. Jeg har en Aksje- og fondskonto med mine mest langsiktig plasseringer hvor jeg mottar skjermingsfradrag årlig, og jeg har et par investeringskontoer. På mine investeringskontoer har jeg alle plasseringer i rentefond (rentefond gir ikke skjemingsfradrag, og kontoen blir da som en høyrentekonto uten årlig skatt), og mine litt mer kortsiktige plasseringer hvor jeg ønsker fleksibilitet til å snu meg rundt.

Les mer om investeringskonto her.

/Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
03.06.2015 16:04

Hei.
Hvilke rentefond har du og hva gir de ca årlig i avkastning?