Black Friday – Gullkrakket i 1869

«Black Friday» er nå synonymt med sterkt reduserte priser, store folkemengder, og har blitt en godt etablert handelsdag for norske forbrukere.

Men det er ikke mange år siden begrepet fikk fotfeste i Norge, noe som illustreres tydelig når vi ser på søkevolumet i Google de siste årene:

black friday søk

Det mange ikke vet, er at begrepet har eksistert lenge og ble tatt i bruk allerede i 1869.

Denne gangen ble begrepet benyttet i forbindelse med en konspirasjon, og et påfølgende krakk i markedet for gull.

«Black Friday» i 1869 ble et resultat av at Jan Gould og James Fisk forsøkte å manipulere gullmarkedet for egen gevinst. Heldigvis ble deres planer oppdaget, og konsekvensene begrenset.

På tiden Ulysses S. Grant var president var markedet for gull relativt lite (rundt 15 millioner USD), og regjeringen eide betydelige andeler. Dermed kunne de i praksis styre prisen som de ønsket. Solgte de mer av gullet falt prisen, og solgte de mindre gikk prisen i været.

Dette forsto de hensynsløse investorene Jan Gould og James Fisk. De øynet en mulighet for at dersom de fikk informasjon om regjeringens planer, ville de kunne predikere fremtidig pris. Dermed kunne de kjøpe gull rimelig og selge når prisen stiger.

Jan Gould og James Fisk overbeviste svogeren til presidenten, Abel Corbin, om å bli med på deres investeringer.

Sammen forsøkte konspiratørene å overbevise presidenten om at en høyere gull pris (ved hjelp av lavere salg) ville være bra for økonomien.

I etterkant av møtene med presidenten startet konspiratørene å kjøpe store verdier av gull, som igjen startet en prisøkning i markedet. Ettersom de hadde blitt observert i nær omgangskrets med presidenten hadde de en respektert posisjon i det finansielle markedet, som styrket prisøkningen videre.

Fredag 24 September 1869 nådde prisene for gull 162 USD. Regjeringen forsto snart hva som var i ferd med å skje og startet å selge deler av sin beholdning. Samtidig hadde en av konspiratørene fått et tips om at dette vil skje, og dermed begynt å selge sine andeler. Når regjeringens beslutning om å selge gull for 4 millioner USD ble viden kjent, utløste dette et betydelig fall i prisene.

Prisen på gull falt til 133 USD på noen minutter.

For økonomien i sin helhet ble dette katastrofalt. Aksjeprisene falt 20%, flere meglerhus gikk konkurs og økonomien ble værende ustabil i flere måneder.

Begge konspiratørene unnslapp straff etter betydelig juridisk bistand.

«Black Friday» begrepet har i nyere tid blitt forklart med at regnskapstallene går fra røde til sorte under denne handels dagen, men det er kanskje ikke like interessant som begrepets opprinnelse.


Kilder:
http://www.nytimes.com/learning/general/onthisday/harp/1016.html
http://www.history.com/news/whats-the-real-history-of-black-friday

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer