Biotek eller Bingotek?

Det store kursfallet og den negative forskningsrapporten fra Clavis har fått meg til å reflektere litt over investeringer i biotek. Er Bingotek et mer passende navn?

Tja, fra mitt perspektiv er det i alle fall en del momenter som peker mot dette. En investering i biotek-selskaper med spennende forskningsprosjekter har binære utfall, det vil si enten eller. Lykkes de blir avkastningen astronomisk, men mislykkes de så faller aksjekursen i kjelleren. Jeg tror at de fleste bør være forsiktige med å investere i biotek, og dersom man gjør det bør man se på det som et lodd, eller en Bingo-investering. Det er to grunner til at jeg er skeptisk. For det første står ikke avkastningen i relasjon til den risiko du tar, og i tillegg så har de fleste av oss svært begrensede forutsetninger for å vurdere investeringen.

La meg først bare si, det er ikke feil å ta høy risiko, så lenge du forstår og aksepterer risikoen. En del private investorer på børsen opptrer derimot som gullgravere i Klondyke. De er utålmodige, og jakter det store vinnerloddet (i stedet for tålmodig delta i den veksten og verdiskapningen selskapene på børsen representerer). En utålmodig investor som vil bli rik raskt må ta høy risiko. Da fristes man ofte til å investere i spennende teknologi (med usikker framtid) eller biotek. Oppsiden er enorm, men det er også nedsiden. Jeg er dessverre redd for at enkelte ikke forstår og aksepterer risikoen ved investeringer i biotek.

Et moment jeg stiller meg undrende til når gjelder en biotek-investering; står virkelig den potensielle avkastningen i relasjon til risikoen man tar? Fra ide via samtlige tester til ferdig produkt til markedet går det gjerne opptil 10 til 12 år. Det er fryktelig mye som kan gå galt på veien. Investorer er ikke leger eller forskere, og har således begrenset forutsetning for å vurdere det legefaglige, og ser derfor ofte bare på den ene siden av ligningen. Man vurderer oppsiden og glemmer eller anerkjenner ikke nedsiden, nemlig faren for at legemidlet aldri blir en realitet.

Personlig har jeg null forutsetninger for å vurdere en investering i biotek, enten det er Algeta, Bionor eller Clavis. For meg blir derfor en eventuell investering Bingotek og tilfeldighetenes spill hvor jeg må stole på en solid dose flaks. 

Mvh/Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert