Gå til hovedinnhold

Biden, Pfizer og sektorrotasjon

Vår portefølje steg 7,2 % forrige uke, mot hovedindeksens 2,69 %. Vi tar dermed innpå i Skoleduellen. Oppturen forrige uke var i stor grad drevet av sterk kursutvikling i AqualisBraemar, Kid og Mulitconsult.

En bred oppgang på verdens børser kom denne uken etter at Joe Biden gikk seirende ut av presidentvalget i USA samtidig med nyhetene om at Pfizers Covid-19 vaksine foreløpig viser 90% effektivitet. MSCI World Equity Index, er nå på all-time high og Nikkei-indeksen er på sitt høyeste nivå på drøyt 30 år. Oljeprisen er også på høyeste nivå siden bunnen i mars.

Joe Biden skal etter planen tre inn i det hvite hus den 21.januar 2021. Demokratene har oppnådd et flertall i representantenes hus, men det ser ut til at republikanerne vil beholde flertall i senatet. I påvente av utfallet til to run-offs i Georgia i januar, ser det nå foreløpig ut til at Joe Biden ikke får signere noen lovgivninger som ikke overholder mønster i senatet til Mitch McConnell. Konsekvensene av et mindretall i senatet vil også være at Biden trolig ikke får gjennomslagskraft til å kunne øke selskapsskatten fra 21% til 28% og en langt mindre finanspolitisk stimuluspakke.

Fortsatt lave renter i overskuelig framtid støtter også rent matematisk en høyere verdsettelse av aksjer med langsiktige sterke vekstforventninger, da spesielt teknologiaksjer. Dette parameteret: langsiktig lave renter og høyere multipler på aksjer, kombinert med at investorer ikke finner andre attraktive aktivaklasser med normal risiko, har vært den største driveren i den globale børsoppgangen vi har sett siden bunnen i mars 2020. Den reduserte sannsynligheten for finanspolitiske stimulanser vil også øke sannsynligheten for flere kvantitative lettelser fra Fed. Biden som ny president vil også sannsynligvis minske friksjoner i verdenshandelen – spesielt USAs handel med Kina og Europa. Dette vil også være positive faktorer for aksjer, og igjen teknologiaksjer vil nyte godt av dette.

Mandag kom nyheten om den lovende og svært effektive vaksinen fra Pfizer og det tyske biotech-selskapet BioNTech. Det førte til en umiddelbar «risk on» med sterk oppgang på verdens børser samt styrking av «risk-on» valutaer som AUD og GBP. Det forventes at vaksinen vil være klar til nødbruk ila få uker, produksjon av opptil 50 millioner doser i år og 1,3 milliarder vaksinasjoner i 2021. Børsene på mandag og de påfølgende dager var preget av at small-cap verdiaksjer og sykliske selskaper outperformet large-cap teknologiselskaper. Mange forvaltere har spådd at en vekting bort fra FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix og Google) og dyre teknologiaksjer og inn i verdiaksjer skulle være rett de siste årene. Dette skiftet har latt vente på seg, og verdiaksjer har underperformet kraftig. Tidligere stjerneforvalter Stanley Druckenmiller har de siste månedene vært veldig klar på at dette scenarioet er rasjonelt framover. Står vi nå endelig overfor en rotasjon fra vekstselskaper til verdiselskaper?

Verdi har lagget vekst i over et tiår. Eksempelvis har Warren Buffet sin verditiltede portefølje gjort det systematisk svakere enn børsen helt siden finanskrisen. Verdiaksjer er aksjer en ofte kan regne hjem basert på forventet og historisk inntjening. Vekstaksjer er derimot aksjer som ofte er priset høyere på tradisjonelle nøkkeltall, og kan levere økt omsetning uavhengig markroforhold – eksempelsvis FAANG.

Verdi outperformer ofte i de tidlige stadier av økonomisk bedring og kan observeres i alle sykluser. Dette kan observeres gjennom MSCI «world growth vs value relative performance index». Ved en lav indeks vil verdi outperforme vekst, og vice versa.

Vaksinen kan opptre som en katalysator for en rotasjon fra vekst til verdiselskaper. Etter nyhetene om vaksinen steg den industritunge indeksen Dow Jones til all-time high, mens teknologitunge NASDAQ falt. En rekke selskaper som reiseliv, energi og banker har opplevd tøffere tider under pandemien. Aksjene her selges billigere relativt til vekstaksjer og til utsiktene de har de neste tre-fem årene. Samtidig har man en rekke selskaper som har nytt godt av at stadig flere har vært hjemme, og mye penger har skylt inn i disse selskapene. Prisingen på mange av disse selskapene er rekordhøye; forward P/E og P/B er henholdsvis to og fire gangere høyere i vekstaksjer enn i verdiaksjer. En rotasjon til verdiaksjer og ut av «lockdown-aksjer» og vekstaksjer er helt rasjonelt nå som en ser at verdensøkonomien åpnes gradvis grunnet vaksinen.

På den annen side, kan dette bare være kortsiktige reverseringer uten at det er en reell trend. Mange verdinæringer har blitt skadet under pandemien. Et eksempel er banknæringen sine pressede marginer under det globale lavrenteregimet. En kan også finne tendens til økt sparing i stedet for konsum og bruk i spesielt forsiktige husholdning. Samtidig er det mange ubesvarte spørsmål rundt vaksinen. Markedene kan frykte at sentralbankene for mindre insentiv til økonomisk stimuli, samt at lockdown ikke vil opphøre før antall smittede går ned.

November har så langt vært en spennende måned, med ny president og vaksine mot covid. At Biden kun fikk kontroll over et kammer i kongressen kan isolert sett tale for en rotasjon mot vekst og big tech. Sett i sammenheng med vaksinenyhetene, er det usikkert hvorvidt den nyinnsatte presidenten vil ha effekt på markedet. Som følge av disse to hendelsene har vi har sett en rekke kortsiktige reverseringer fra vekst til verdi de siste dagene og det er enormt rom for et reprisingsdrevet rally. Det er alt for tidlig å konkludere med om vi er i ferd med å se starten på at verdiaksjer nå skal outperforme, men det er verdt å holde et øye med.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer