Gå til hovedinnhold

Beskytt porteføljen med alternative investeringer – ETFer

Koronakrisen har ført til høy grad av volatilitet på verdens børsen. Siden bunnen i midten av mars har aksjemarkedene hentet seg noe inn igjen, selv om Oslo Børs fortsatt er ned over 16 % hittil i år. Det er vanskelig å vite om den siste tidens oppgang har kommet litt fort og vært litt rask, og hvor store langtidseffektene av koronaviruset kommer til å være. Mange av våre kunder har derfor valgt å se nærmere på alternative ETFer – altså børsnoterte fond som ikke er direkte korrelert med aksjer og indekser.

ETF står for Exchange Traded Funds eller børsnoterte fond på norsk. Fordelen med ETFer kontra ordinære fond er at ETFer ofte har lavere kostnader enn ordinære fond, samt at ETFer handels i realtid på børsen. Du vet dermed nøyaktig kjøp- og salgskurs, og du kan komme raskere inn og ut av ETFer enn vanlige fond. Ulempen med ETFer er at du må betale kurtasje og valutavekslingsgebyr ved kjøp og salg. Du kanlese mer om ETFer her.

Hvis det er en ting vi kan si sikkert så er det at aksjemarkedene over tid har utviklet seg i en positiv retning. Etter den kraftige utviklingen børsene har hatt de siste årene så har det ført til at en del investorer har sett seg om etter alternative investeringer, for å skape en støtdemper for eventuelle fall. Det er også mange som har valgt å benytte seg av short-produkter for å oppnå denne effekten.

På lik linje med vanlige fond så har også børsnoterte fond en årlig avgift knyttet til seg. Noen av ETFene som er listet opp nedenfor har også gearing, og kategoriseres derfor som kompliserte produkter. Det er viktig at du setter deg inn i produktene og forstår hvordan disse fungerer, før du eventuelt foretar handler. Noen av ETFene krever også at du har bestått kunnskapstesten. Du får mer informasjon om eventuelle kunnskapskrav ved handel i den aktuelle ETFen.

Populære short-ETFer

Navnutv. i årValutaGearingÅrlig avgift
XACT BEAR 2+8 %SEKX20,60 %
XACT BEAR0 %SEKX1,50,60 %
XACT OBX BEAR+23 %NOKX20,80 %
Xtrackers S&P 500 2x Inverse Daily Swap UCITS ETF 1C-7 %EURX20,70 %
Xtrackers S&P 500 Inverse Daily Swap UCITS ETF 1C+3 %EURIngen0,50 %
*Med årlig avgift mener vi den løpende avgiften fondene tar ut årlig. Andre eventuelle kostnader som kurtasje eller valutaveklingsgebyr er ikke inkludert. Tall per 22. mai 2020.

Det er den amerikanske indeksen S&P 500, den norske OBX-indeksen, samt svenske OMXS30 som inngår i listen over de mest populære indeksene.

Populære råvare-ETFer

NavnUtv. i årValutaGearingÅrlig avgift*
WisdomeTree Physical Swiss Gold+17 %EURIngen0,19 %
Xetra-Gold+17 %EURIngen0 %
iShares Diversified Commodity Swap UCITS ETF-21 %EURIngen0,19 %
WisdomeTree Physical Gold+17 %EURIngen0,39 %
WisdomTree Physical Silver-2 %EURIngen0,49 %
*Med årlig avgift mener vi den løpende avgiften fondene tar ut årlig. Andre eventuelle kostnader som kurtasje eller valutaveklingsgebyr er ikke inkludert. Tall per 22. mai 2020.

Gull og sølv har historisk sett vært en trygg havn i urolige tider. Det er derfor ikke unaturlig at det er nettopp disse råvareinvesteringene som topper listen. Det er også verdt å nevne at som følge av den siste tidens turbulente utvikling i oljeprisen så har flere og flere valgt å handle i ETFer eksponert mot oljemarkedet.

Les også innlegget: Hvordan beskytte porteføljen mot et fall i markedet?

Spareavtale i ETFer

Ønsker du å investere månedlig i ETFer kan du gjøre det kurtasjefritt hos Nordnet. Vi har blant annet utvidet ETF-tilbudet vårt ytterligere, og du kan nå også sette opp månedlig spareavtaler med leverandøren Lyxor.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
05.08.2020 21:21

Hei

Årlig avgift, hvordan påvirker det min investering i en ETF?
Hvis jeg har en ETF i 10 handelsdager, blir kostnaden min da 10/antall handelsdager i et år x årlig avgift?