Balansegangen

Forrige helg var jeg på en lekeplass med lillegutt, som snart er 2 år gammel. Selv om jeg visste det ikke kom til å gå bra, plasserte jeg junior på en vippe der jeg tok motsatt plassering på andre enden av trepålen. Gode 80 kilos vektforskjell skapte en fin høyde på junior, som trivdes godt der oppe nærmere skyene. Jeg visste det ikke var særlig lurt å la han henge der i lang tid, selv om han definitivt likte høyden best, så jeg forsøkte å slippe han ned ved å lette på min egen vekt. Ettersom det er 35 år siden forrige gang, var jeg rusten på lekens elastisitet. Resultatet var at han falt for raskt til bakken, og da kom tårene. Fra smil til tårer på en rask vending i støttefunksjonen.

Jeg tviler på at sentralbanksjef Jerome Powell tenker på den klassiske lekeplass vippen når han vurderer den amerikanske økonomien, men det er klart at det har eksistert en ubalanse som nå skal rettes opp. Rentene skal brukes til å temme økonomien på oppsiden.

“interest rates are still accommodative, but we’re gradually moving to a place where they’ll be neutral – – not that they’ll be restraining the economy. We may go past neutral. But we’re a long way from neutral at this point, probably.”

I forrige uke uttalte han i klartekst at de var på vei til et helt annet sted når det gjaldt rentenivå og innvirkningen det har på aktivapriser. Kanskje det mest hawkish jeg har hørt på ti år. Det kan være godt nytt, men vit at FEd nå jobber for å begrense videre “exuberance” i markedet.  På grafen nedenfor kan dere se hvordan rentetoppene tidligere har utløst finanskriser og korreksjoner i markedet.

Det er morsommere i høyden, men tryggere i balanse og pass deg for en smell når støttefunksjonen forsvinner.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer