Back in business

Vi har i løpet av denne uken fått en etterlengtet oppgang. Positive markedsreaksjoner den seneste uken kan muligens forklares ved at Federal Reserve-sjef Jay Powell har endret sin mening angående hva som defineres som normalt rentenivå i USA. Med normalt rentenivå menes rentenivået som ikke stimulerer til økt vekst i økonomien, men ei heller oppbremsing. Det normale rentenivået lar seg ikke definere eksakt, men sentralbankens ønske er at styringsrenten skal ligge nært eller være lik denne renten. At Powell reviderer ned sitt syn på hva som er det normale rentenivået betyr alt annet like at renten ikke skal heves for mange basispunkter fremover. Tilbake i oktober ble den amerikanske tiåringen fulgt av investorer verden over med argusøyene, og høye nivåer kan ha vært en bidragsyter til å utløse korreksjonen som fulgte i ukene etter. Lavere frykt for høyere renter og mindre kapitalflukt ut av aksjemarkedet har bidratt til at markedene denne uken har trukket et lettelsens sukk.

FLEX: “Sold out, come back soon”

Av aksjer i porteføljen vår har Frontline og Flex LNG pekt seg ut som ukens vinnere. Ratene for frakt av gass har den seneste tiden tatt seg kraftig opp og ligger for øyeblikket på rundt 200.000 dollar per skip per dag. Overskriften fra Flex-ledelsen sin guiding for inntjeningen de nærmeste tre månedene, «Sold out, come back soon», sier sitt. Ledelsen i selskapet sitt strategiske valg med å chartre de ledige LNG-tankerne på korte kontrakter i påvente av bedre rater har vært en innertier. Dette har gitt aksjen et fortjent løft og er opp over 20% den seneste uken.

Frontline til himmels

Frontline har hatt en helt fantastisk børsuke, og er (per torsdag kveld) opp 23.45%.  Sterke VLCC og Suezmax rater har styrket investorene sin tro på tankmarkedet og Frontline sin balanse. Iransk eksport har vært noe svak, samtidig som tall forrige uke viste svært sterk import fra Asia. Dette har bidratt til et strammere marked på øvrige ruter, spesielt fra USA. De lange fraktavstandene mellom USA og sørøst-Asia har bidratt til å styrke ton-mileage.

Frontline ble denne uken oppgradert til kjøp av meglerhuset Kepler Chuvreux, sammen med tank-sektoren som helhet. Meglerhuset trekker frem investorene sin villighet til å se gjennom dagens dårlige rater og frem mot potensielt høyere inntjening i 2019 og 2020.

Vi i Verdi NTNU tror at ratene vil bedres i løpet av en tolvmåneders periode som følge av skraping av eldre tankere og mye omtalte IMO2020. Ettersom byggetiden for en tanker er eksplisitt og ordrebøkene stabile, vil tilbudssiden de nærmeste årene være på et konvertabelt nivå. Med tanke på vårt positive syn på tank-sektoren er Frontline et attraktivt selskap hvor vi blant annet syntes kapitalstrukturen er fordelaktig dersom markedet bedres fremover. En 10% økning i skipsverdiene tilsvarer en 30% økning i Frontline sin NAV, noe som innebærer fortsatt stor oppside dersom markedet skulle forbli sterkt, og skipsverdiene øker i takt med ratene.

Spenning inn mot OPEC-møtet

Aksjene som har påført oss størst papirtap er Northern Drilling og Seadrill. Tender-aktiviteten (anbudsrunder) har det siste året økt for drillships og jackups med henholdsvis 69% og 128% de siste 12 månedene. Rigg-aksjene har sunket kraftig som en konsekvens av den store nedgangen i Brent. Verst har det gått ut over Seadrill, noe som kan forklares med en høyere gearing enn peers. Vi tror at oljeletingen, og dermed boringen vil ta seg opp fremover i en tid hvor oljeselskapenes reserver minker. Dette argumentet i kombinasjon med en tro om at OPEC vil kutte produksjonen med 1,0-1,2 millioner fat per dag på deres 175. møte 6. desember gjør at vi beholder begge aksjene i porteføljen.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer