Børsuro og sparetips

Fra den 29.juli opplevde vi børsfall i sju dager på rad, før man fikk en etterlengtet opptur den  9.august. Etter dette har børsen svingt fram og tilbake og krisetilstanden og panikken ser ikke ut til å være over for denne gang riktig enda. Vi har sett på børsens og OBX-indeksens lengste oppgangs- respektive nedgangsperioder siden 1990, noe som styrker teorien om at dette verken er den første eller siste krisen vi opplever i aksjemarkedet.

Som vi ser har de lengste børsnedturene vart i opptil 10-11 dager, mens de lengste børsoppgangene har vart i 8-10 dager.

Nedgangsperioder:    
     
Antal dager År Dato
11 1992 9/6-22/6
11 2001 6/9-21/9
10 1992 31/7-13/8
10 2001 5/7-18/7
9 1998 22/5-4/6
     
     
Oppgangsperioder:    
     
Antal dager År Dato
10 1994 14/12-28/12
10 1997 24/6-7/7
9 1996 17/4-29/4
8 1999 9/11-18/11
8 2003 24/10-4/11

Kilde: Nordnet / The Online Trader

Børskrisen handler denne gangen mer om børspsykologi enn økonomi. Markedet reagerer på avisoverskrifter, rykter, tolker allerede kjent informasjon til noe negativt og handler i skrekk og panikk. Tilstanden vil stabilisere seg når den verste panikken slipper taket.  Mange av de problemene som sparerne står ovenfor nå er tidløse og stadig gjentakende. Det er egentlig ganske lite som er nytt på børsen og i markedet. Det er verken den første eller siste krisen. Sparer du i aksjemarkedet bør du forsøke å unngå panikk, styre unna frykt og grådighet, og ikke minst tenke langsiktig.

Når børskursene svinger så mye, og faller så raskt som vi har sett i de siste ukene får vi selvfølgelig mange henvendelser fra bekymrede sparekunder. Her kommer noen flere sparetips og råd som er viktig å minne seg selv på i slike kristider.

Hva skal jeg som sparer tenke på i en slik børskrise?

1. Forstå og akseptere risikoen

Dette er kanskje det viktigste for alle som vurderer eller som allerede sparer i aksjemarkedet. Børsen er en markedsplass for risiko. De som vil ta risiko møter de som ikke ønsker risiko. Gratis lunsjer, det vil si høy avkastning uten risiko finnes dessverre ikke. I tider med uro blir risikopremien ekstremt synlig og tydelig for de fleste. Da er det lett å glemme de gode tidene. Det er ikke bare solskinnsdager på børsen. Du må også planlegge og stå rustet til å tåle regnværsdager på børsen.

2. Finn riktig risikonivå

Det er viktig at man plasserer penger som passer ens egen risikoprofil – mange har nok en tendens til å overvurdere sin risikovilje. Den gjennomsnittlige spareren bør kanskje ha rundt , eller i overkant av, halvparten av sine langsiktige sparepenger plassert i aksjemarkedet. Den største faren med risiko er at man litt for lett gir opp sin langsiktige strategi når svingningene blir for store og selger alt for å slippe å tape mer. Ofte skjer dette når tålmodigheten er slutt, og man er nær en bunn i markedet. De som selger alt når det er som mørkest vil også fort gå glipp av oppturen eller gjeninnhentingen som kommer etter at børsen har falt mye. Går man glipp av disse oppturene blir det tøft å få en langsiktig god avkastning. Risiko er individuelt. Det avhenger av alder, økonomi, personlighet og kunnskap. En annen måte å måle risiko er svingninger. Tåler du ikke at sparepengene dine svinger i verdi så skal du unngå risiko. Det samme gjelder dersom du trenger pengene snart, eller om du ligger søvnløs om natten og bekymrer deg for aksje- eller fondsplasseringene dine.

3. Ikke legg alle eggene i en kurv

Når markedet er urolig og aksjeindeksene faller bratt så faller også mange enkeltaksjer i svimlende fart i panikkfasen. Derfor er klisjeen at man ikke skal legge alle egg i samme kurv mer aktuell enn noensinne. Fordeling mellom ulike aktivaklasser, som boligsparing, rentesparing og aksjesparing er selvfølgelig veldig viktig. Sparer du kun i aksjemarkedet er du prisgitt utviklingen der, sparer du bare i bolig er du prisgitt utviklingen i boligmarkedet osv. Når man sparer i aksjemarkedet er det viktig at man sprer risikoen på ulike fond, ulike aksjer og bransjer. Brede fond har mindre risiko og er ofte mer hensiktsmessig for de fleste.

4. Ikke fokuser på timing

Å kjøpe på bunn og selge på topp er alle sparere sin drøm. Ser vi på historikken er dessverre det motsatt ofte mer vanlig. Dersom du ikke har detaljert kunnskap og innsikt i børs og aksjemarkedet så bør du unngå å prøve å time markedet. Da er det enklere, og for de fleste mer lønnsomt, å spare jevnlig med den risikoen som passer for deg. Du kan da i langt større grad se bort fra svingningene i markedet og sove bedre om natten. Dette gjelder ikke bare når du skal kjøpe, men også når du skal selge. Selger du på samme måte gradvis over tid vil også timingrisikoen på fondssalgene dine reduseres.

Nøkkelen til suksess i aksjemarkedet for de fleste er enkel: Gå gradvis inn – tenk langsiktig – og gå gradvis ut.

Mvh//Anders

Anders Skar
Anders Skar
Norgesjef Nordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer