Avsluttende kommentar Skoleduellen 18/19

Børsklubbens porteføljeutvikling i 2018-2019 ble betydelig preget av høstens uro, og vårens svake utvikling i samtlige av sektorene vi hadde eksponering mot. Rigg aksjene har kollapset og Seadrill, som falt 50% i vårt eie, og har nå falt nye 50% som følge av svekket tiltro til selskapets mulighet for å bevare egenkapital etter nedbetaling/refinansiering av lån i årene som kommer. Tørrbulkinvesteringen vår i høst feilet også som følge av generell børsuro, sammen med Vale-ulykken. I tillegg har man sett en flukt fra forbruksbank-aksjene grunnet svakere makrobilde, fokus på svakere vekst og lønnsomhet som følge av gjeldsregister og regulerer, i tillegg til diskontering av konkurstrussel ved kraftig resesjon. Alt dette tatt i betraktning karret vi oss til en 4. plass med meravkastning over OSEBX sine negative 6% siden konkurransens oppstart. Vår utvikling ble – 1,7%. Dette kan vi si oss relativt fornøyde med.

Selv om høstens fall gav oss en trøkk fikk vi en pen utvikling på vår forvaltningskapital i 2019 primært drevet av Bouvet (+12%), BWO (25%) og Frontline (56%), hvor sistnevnte ble solgt i starten av Mai grunnet økt prising. Frontline ble på toppen handlet med 50-60% premie til underliggende verdier. Denne økningen kommer hovedsakelig som et resultat markedets økende tiltro til lønnsomheten til «scrubbere», marginal økning på ett års timecharter, samt det forventede stramme markedet i årene fremover. Scrubber-regnestykket som fikk pes etter høstens opptur fikk da nytt liv når markedet skjønte at havnemyndighetene som har vurdert å forby løsningen kun utgjorde at under en prosent av fraktdistansen måtte kjøres på «complient fuel». Dagens drivstoff-spread på 200$ gir de ulike spillerne en tilbakebetalingstid på scrubbere på 6-12 måneder (investeringskostnad ca 2,5mUSD – alternativ kost 70MT*265dager*200$) for en gjennomsnittlig VLCC.

Våren har absolutt bydd på muligheter i form av økende fokus på ESG, hvor investorer premierer selskaper som etterlever kravene i varierende grad. Vi forsøker å ikke kaste oss på trender, og legger heller fokus på underliggende verdier. Vi tror det kan eksistere bobletilstander i mange av aksjene, hvor prising har avkoblet seg fundamentale forhold. For eksempel ser en tilfeller som det amerikanske selskapet Beyond Meat som lager burgere uten animals kjøtt, hvor aksjen implisitt priser hver ansatt til 130 MNOK (400 ansatte i organisasjonen).

Oljeprisen hentet seg kraftig inn etter vinterens fall og vi fikk delvis med oss denne oppturen gjennom BWO, indirekte eksponering gjennom Frontline, AkerBP og TGS. Selv om oljeprisen hentet seg fint inn igjen fulgte ikke alle aksjene helt med. Dette tror vi har sammenheng med at oljeprisens fall til 50$ (bunn i desember) aldri ble helt diskontert inn.

Avslutningsvis i konkurransen ble mai preget av økende geopolitisk usikkerhet og oljeprisfall, sammen med siste pulje av 1. kvartalstall. Likevel viste våre aksjer relativ styrke med en positiv avkastning på 2,3%, mot hovedindeksens negative 3,3%. En bemerkning vi gjør oss er at økningen i den amerikanske 10-åringen fikk deler av skylden for korreksjonen i høst grunnet økende diskonteringsfaktor. Nå i mai har den falt 40 punkter, og mediebildet forteller nå at dette også er «bearish». Dette eksemplifiserer noen av utfordringene en møter på ved en slik kortsiktig konkurranse, hvor cashflow ofte blir utkonkurrert av psykologi.

Vi ser oss fornøyde med vårt mål om å levere meravkastning utover referanseindex, gratulerer Nord Bodø med seieren og ser frem til neste år!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
10.06.2019 21:02

Taas huijari Nordea tämä sivuissa .