Avsluttende kommentar NHH – En historie om Retail, TINA og Likviditet

Vi skriver 1. Juni, og til tross for at vi bare er fem måneder inn i det nye året – er det helt sikkert at 2020 kommer til å gå ned i historien som et av de mest spinnville, begivenhetsrike og polariserende årene i finansmarkedenes historie.

Siden årsstart har vi sett krigsfrykt mellom USA og Iran, en global pandemi, sentralbankstimuli verden aldri har sett maken til, oljepriskrig, resesjon og arbeidsledighet på depresjonsnivåer. I løpet av den siste måneden alene har finansmarkedet i tillegg måttet priset inn en truende kald krig mellom verdens to største økonomier, og et USA i flammer.

Til tross for dette har Hovedindeksen steget 27 prosent siden bunnen ble nådd 23. mars, og markedsverdien av alle aksjene på Oslo Børs er opp med 520 milliarder kroner, ifølge tall fra Bloomberg. Siden nyttår er OSEBX ned 15 prosent, mens den brede S&P 500-indeksen er ned 7 prosent for året.

U-svingen førte til at enkelte deler av markedet først var på sitt billigste siden finanskrisen – før stigende aksjepriser og fallende inntjeningsestimater gjorde deler av markedet til det dyreste noensinne. Her fra S&P Smallcap:

Men den siste tids oppgang har ikke imponert flere av finansverdenens fremste eksperter.

Makrolegenden Stanley Druckenmiller – som står bak blant den beste avkastningen investeringsverdenen har sett over en 30-årsperiode – fortalte CNBC nylig at aksjemarkedets Risk/Reward er på det verste han noen gang har sett. Hedgefondforvalter David Tepper er også i bjørnecampen, som mener dagens aksjemarkedet er historiens nest dyreste (etter dotcom-boblen i 2000).

Samtidig er short-posisjonene til hedgefond, store spekulanter og svære investeringsfirmaer på “sitt mest aggressive siden februar 2015”, ifølge Bank of America.

Videre er det allmenn kjent at Warren Buffett har vært nettoselger av aksjer i år. Svært uvanlig fra mannen som er kjent for å være grådig når andre er redde, og redd når andre er grådige.

Men hvis “smart money” er bearish… Hvem er bullish? La oss ta en Holberg:

Robinhood-tradere (tenk norsk Nordnet) kjøpte flyaksjene til Buffett (foreløpig på bunn).

Aldri før har det vært så mye retail i det amerikanske markedet – antall Robinhoodbrukere steg med 300% i Q1 2020.

Det har også vært tegn til retailmania her hjemme i Norge:

Aldri før har det vært så mange som eier aksjer på Oslo Børs, på godt og vondt.

Blant favorittaksjene til nordmenn er Norwegian på topp, og på topp 25-lista finner man også Kongsberg Automotive og Solstad Offshore. Det de har til felles er kanskje en komplett løsrivelse fra virkeligheten, hvor et tilbudsjokk i form av nye aksjer har ført til spinnville verdsettelser men likegyldige eiere:

  • Gjennom utstedelse av 700 millioner nye Norwegian Air-aksjer er flyselskapet nå priset til rundt 11 milliarder kroner – omtrent den samme prisingen som i 2015-toppen da selskapet var en vekstmotor, og verden ikke var, vel, herjet av en global pandemi.
  • Med kurs på 50 øre og en prising på 130 millioner kroner for 0,4 prosent av egenkapitalen, priser aksjemarkedet nå Nye Solstad Offshore til 30 milliarder kroner. Hvordan går det med offshorerederier igjen?
  • Kongsberg Automotive får 7 milliarder nye aksjer på markedet den 17. Juni, og dagens aksjekurs på 61 øre verdsetter selskapet implisitt til 4,4 milliarder kroner. Give or Take.
  • Det kan også nevnes Thin Film Electronics. I dag har selskapet 27 millioner aksjer utestående. Om noen dager har selskapet 291 millioner aksjer i omløp. (Til deres forsvar tilsvarer dagens 70 øre en prising på knappe 200 millioner kroner).

Samtidig som retail har drevet kursene oppover, har TINA-teorien fått nytt liv – “There Is No Alternative”.

Teorien går ut på at i en verden med ZIRP og NIRP er det ikke noe reelt investeringsalternativ til aksjer. Det fører til at kapital flyter inn i aksjemarkedene.

Krisepakkene fra verdens sentralbanker har også kommet markedene til unnsetning. Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve har stått i spissen for flere store redningspakker på flere titalls tusen milliarder etter at rentene har blitt kuttet til null. Den annualiserte veksten i amerikanske kommersielle og industrielle lån i Q1 var på 149,1 prosent, ifølge Grant’s, samtidig som pengetilførselen har vokst med en lignende rate.

Det kan antyde at dagens aksjeprising handler mindre om inntjeningskraften til selskapene, enn om den historisk store tilførselen av likviditet til markedet.

Gjennom de turbulente tidene har Børsklubben NHH klart seg bedre enn Hovedindeksen, og kan vise til en avkastning YTD på minus 2,85 prosent, mot minus 15 prosent for OSEBX. Siden oppstart er porteføljen vår opp 3,5 prosent, godt nok til en andreplass i Studentkonkurransen. Avkastningen ble drevet av en kvalitetsfokusert tilnærming, med Bouvet, Kid og Bonheur som de tre største posisjonene.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer