Gå til hovedinnhold

Avslutning på skoleduellen 2020/2021

Skoleduellen er ved veis ende, og til tross for en middels plassering i konkurransen er vi totalt sett ganske fornøyd med resultatet denne sesongen.

Underveis i årets skoleduell har vi fått erfare både corona, vaksine-nyheter, krypto-boom og SPAC-bonanza.

For Aksjegruppens del er det de to førstnevnte som har vært viktigst. Vi startet skoleåret med en defensiv tilnærming og valgte å sitte med en relativt stor kontantbeholdning. Da vaksinen kom i slutten av oktober hadde vi en litt for defensiv portefølje til å kunne få med oss den største oppgangen i markedet.

Likevel sitter vi igjen med 25% avkastning siden midten av september, og har i løpet av året gjort få endringer – med unntak av noen siste krampetrekninger like før konkurranseslutt.

Aksjene med best avkastning:

Aksjene med “mindre god” avkastning:

Fjordkraft

Fjordkraft er den største og eneste norske strømleverandøren på børs. Et selskap som har hatt gode marginer over lang tid og stabil inntektstrøm. Har hatt en liten nedgang i bedriftsmarkedet under corona-pandemien og også mistet kunder i privatmarkedet grunnet negativ PR. Har hatt kundevekst gjennom oppkjøp i Norge og Skandinavia.

De har vært under press fra forbrukertilsynet, en sak vi undervurderte.

Også under press fra konkurrenter som Tibber, som har en annerledes tilnærming til strømproduktet de leverer. De har en høy utbytteyield per dags dato (>6%) men vil måtte prestere for å ikke måtte kutte utbytte i fremtiden.

Vi gikk inn med tro på at de skulle levere gode Q1 resultater, men dette viste seg å være en tabbe da de presterte noe under konsensus. Dårlige PR og middels resultater gjorde investorer nervøse og aksjen har falt jevnt gjennom det siste halve året. Vi sitter igjen med et tap på omlag 25% på vår posisjon. På dagens kurser ser vi Fjordkraft som attraktivt priset.

Avance Gas

Salg av skip, høye spot-rater og lav Pris/bok-multippel gjorde at vi endte med å ta en liten posisjon i Avance Gas i starten av skoleduellen 2020/2021.

På samme måte som i 2019/2020, valgte vi å selge oss ut av Avance Gas rundt juletider. Denne gang med nærmere 50% avkastning på knappe tre måneder.

Protector Forsikring

Protector Forsikring ble vår beste investering i løpet av skoleduellen 2020/2021 med 100% avkastning i løpet av de siste 8 månedene.

Da skoleduellen startet skrev vi følgende om caset:

“Med lavest kostnader i industrien og et ekstremt dyktig investeringsteam som produserer høy avkastning på investeringsporteføljen har Protector et solid konkurransefortrinn. Dette gjør at selskapet kan prise seg lavere enn konkurrenter, og dermed ta markedsandeler samtidig som de opprettholder høy avkastning på egenkapitalen.

Etter flere år med 10-15% årlig vekst i premieinntekter møtte de på unormalt høye tap i Storbritannia i 2017 etterfulgt av store tap i boligselgerforsikring i 2018 relatert til skjeggkre, som har ført til skuffende resultater de siste 3 årene.

Vi er optimistiske for fremtiden og ser stort potensiale for solide resultater fremover. Dagens kurs bør være en attraktiv mulighet til å plukke opp et selskap med over gjennomsnittlig kvalitet og gode framtidsutsikter til en under gjennomsnittlig pris.

Dersom Protector klarer å oppnå en Combined Ratio på under 97% (historisk gjennomsnitt er på 94-95%), er de for øyeblikket priset til en P/E på under 10 basert på hva vi mener er deres normale inntjeningsevne.

Med en normal ROE på 15-20% og forventet fremtidig årlig vekst i premieinntekter på ~5% , drevet av ekspansjonen deres i Storbritannia, mener vi dette er “billig” for et selskap av Protectors kaliber. I tillegg liker vi ledelsen og mener de er ekstremt dyktige på å allokere kapital for å maksimere aksjonærenes verdier .”

Les mer på aksjegruppen.no

Sparebank Vest (SVEG)

Banken kan vise til solid drift over flere år, og var derfor inkludert i vår portefølje også dette semesteret.

SVEG har eierinteresser i flere andre selskaper, blant annet Eiendomsmegler Vest, Frende og Brage Finans. Vi ser også på det nyoppstartede konseptet Bulder Bank som en fremtidig driver for vekst. Selskapet er heleid av SVEG, og skal fange opp deler av markedet som SVEG tidligere ikke har hatt tilgang til.

Hunter Group

Hunter Group har vært med oss gjennom hele skoleduellen og har vært en stabil bidragsyter som har gitt meravkastning til porteføljen vår. Selskapet har hatt solid inntjening i Q420 på $40 000 om dagen. For Q121 så har daglig inntjening vært på $29,650. Hunter Saga og Hunter Laga ble solgt i Q420 til en samlet pris på $184,4 millioner som resulterte i et utbytte på 1 NOK per aksje. Utbyttet ble utbetalt i februar i år. Selskapet har i tillegg solgt Hunter Atla til $84,5 millioner som ble levert i mars. Det vil si at selskapet per i dag har fire skip på vann. Tre av skipene vil være i spotmarkedet fra og med juni-måned, mens gjenstående skip Hunter Frigg går på TC-kontrakt på $28,500 frem til november.

Totalt sett er vi veldig fornøyd med å ha hatt Hunter Group i porteføljen vår og vi er spente på hvilke muligheter selskapet ønsker å gripe i fremtiden. Etter salg av diverse skip ser balansen sterk ut samt at selskapet har tilbakekjøpt aksjer og fått godkjenning om låneavtale nettopp slik at man kan gjøre gunstige investeringer når sjansen byr seg.

Telenor

Telenor ble valgt inn i årets portefølje av flere grunner, solide tall, mulighet for vekst i Finland og i det asiatiske markedet og for å være en «trygg havn». Telenoraksjen ble kjøpt på kurs 151,30 kr. Aksjen har dessverre skuffet. Den har siden kjøpet stått relativt stille, med noen svingninger med fusjonssamtaler med Axiata og militærkupp i Myanmar. I løpet av perioden aksjegruppen eide aksjen ble det også utbetalt utbytte på 4,3 kr per aksje. Gruppen endte med å selge Telenor på 148 kr. Salget gjorde at aksjegruppen endte med beskjedne 1kr i gevinst pr aksje (+0,7%).

Panoro

Panoro Energy kom inn i aksjegruppens portefølje i april, altså mot slutten av konkurransen, som et mer risikofylt valg mot en ellers relativt trygg portefølje som gruppen hadde. Vi hadde tro på at oljeprisen skulle videre oppover og ønsket å kjøpe å eksponere oss mot oljeprisen i innspurten av skoleduellen.

Aksjen gjorde det relativt bra frem til pressemelding om en tørr brønn de eide sammen med andre selskaper. Aksjen ble solgt siste dag av skoleduellen til kurs 19,00, rundt 10% lavere enn kjøpsprisen. Panoro ble dermed en av våre to “tapere” dette skoleåret, sammen med Fjordkraft Holding.

Innlegget er skrevet av Iver Vattøy, Eivind Bartlett, Adrian Kasapolli og Max Chadoyan

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer