Arbeidstallene

Totalmarkedet banket videre opp til en ny all time high, og det er nok mange som tenker at startskuddet for Januarrallyet gikk i går. Jeg har vært litt for pessimistisk, og burde vært optimist i stedet og pekt på kjøpskandidater rett etter nyttår. Når det er sagt kom arbeidsledighetstallene, og de overrasket to veier:

Det ble skapt kun 74.000 nye arbeidsplasser, noe som er 1/3 av hva som var ventet. Dette fører til en liten knekk i markedet, men i mine øyne er det arbeidsledihetsraten som er den store bøygen her. Den var ventet kanskje ned til 7%, men kom 6.7%. Det er nære grensen som FED har satt som mål for å fjerne stimuliprogrammet. Debatten raser selvfølgelig nå om hvorvidt det svake non-farm tallet vil bety bremsing av nedbremsingen (!?), eller om den lave ledighetsraten vil få FED til å fortsette nedtrappingen. Jeg tror arbeidsledighetsraten er viktigst, for nå kan non-farm plutselig overraske på oppsiden for Januar. Er ikke Desember en spesiell måned for ansettelser? Er ikke alle på julebord eller avslutter året.

Jeg heller mot å kjøpe denne dippen.

Statoil løfter indeksen med 0.7%, og det betyr at resten av markedet nå også stiger ettersom totalindeksen er opp +1.3%. Det er en analyse fra Morgan Stanley som løfter aksjen, og det sammenfaller med mine egne spådommer for 2014. Statoil over 160 kroner, men jeg var redd det skjedde allerede i første kvartal.

Norsk Hydro har hentet seg inn etter et lite blaff ned i dag tidlig. Jeg var klar på at de dårlige tallene til Alcoa var en one-off, der de skrev av mye goodwill. Dette vil ikke være et problem for Norsk Hydro.

Tørrbulkratene faller. Capesize ned over $6000 i dag til $17.000. Det er over en halvering siden midten av Desember. Golden Ocean faller lite i forhold til ratefallet (som var på 25% i dag), men det kan være et signal om at det er sterke holdere av aksjen og noen som kanskje er klare til å kjøpe hvis ratene flater ut.

Kina har fortsatt et stort handelsoverskudd, til tross for kraftig økning i lønningene. Her kan du lese om en businessmann som måtte gi arbeiderne sine 30% lønnsøkning i fjor. På et tidspunkt vil dette slå inn, og varene blir såpass dyre + frakt at de like godt kan produseres andre steder. Derfor er det viktig for Kina å etablere en innenlands forbruksøkonomi.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer