Gå til hovedinnhold

Apple: Hedgefondet i din lomme

Apple la frem tall etter børsslutt i USA i går. Tallene var solide, men kommentarene fra analytikerne er blandet da forventningene var høye. Apple har blitt ett av verdens største børsnoterte selskaper, og da er det vanskeligere å opprettholde veksten i omsetning og nivået på marginene. Men selskapet driver utvilsomt sin butikk godt. De har hatt en omsetning siste 12 måneder på 170,9 milliarder dollar og med en bruttomargin på 37,6% har Apple tjent 64,3 milliarder dollar på driften. Etter at alle andre kostnader er trukket ifra er nettoinntekten sterke 37 milliarder dollar, eller 21,65% av brutto salgsinntekt. Sunn business.

Pr aksje blir inntjeningen siste 12 mnd 39,75 fullt utvannet, som med en aksjekurs på 529,88 ved stengning i går gir en p/e på 13,33. Det er som gjennomsnittet på Oslo Børs. $ 11,40 blir det totale utbyttet for 12 månedersperioden, noe som gir en direkte yield på 2,15%. For en tech-aksje…

Ser en litt grundigere på rapporten dukker imidlertid interessant informasjon frem. Apple har en balanse som er helt ekstremt solid. I det stille har Apple de siste årene sluset en betydelig andel av kontantene de har generert inn i datterselskapet  Braeburn Capital (1), som allerede for et år siden ble omtalt som verdens største hedgefond. Her er oversikten for aktiviteten siste 12 mnd (venstre kolonne) som ble presentert i Apples rapport i går.

Vi ser altså at Apple har kjøpt verdipapirer (marketable securities) for ca 149 milliarder dollar det siste året. Dette er langt mer enn Oljefondet har gjort i samme periode. Netto tilførsel til Norges Bank Investment Management har vært ca 41 mrd USD siste 12 mnd i følge kvartalsrapport fra NBIM denne uke, og turnover i porteføljen er lav. Til og med netto tilførsel fra driften i Apple (cash used in investing activities, 33,77 mrd) er nesten målbar med netto tilførsel i Oljefondet (41). Tar man med pengene Apple brukte på utbytter (10,56 mrd USD) og tilbakekjøp av aksjer (22,86 mrd USD) begynner man å ane størrelsen på den cash-maskinen Apple er. Kapitalforvaltningen medfører også betydelige inntekter, selv om Apple holder en lav profil om dette. Bare renten de mottok på obligasjoner oppgis til 20,3 milliarder dollar i 12-måneders perioden. Dette er et tillegg på mer enn halvparten av de tidligere nevnte 37 mrd selskapet tjente på driften. Mye penger.

Kjøper du Apple på dagens kurser er altså P/E 13,3. Utbyttenivået er 2,15%, og selskapet bruker omtrent det dobbelte på tilbakekjøp av egne aksjer, noe som gir en årlig (tilnærmet) yield på ca 6,5% i sum. Total beholdning av verdipapirer i Apple`s balanse er nå nesten 150 mrd dollar, eller 30,5% av markedsverdien pr aksje.

Jeg skal ikke forsøke å spå om kursen på Apple skal gå opp eller ned, men kan i det minste slå fast at selskapet er ekstremt solid. Det har et av verdens ledende merkevarenavn, sterk inntjening, sterke marginer, lav prising og en meget sterk balanse der cash/verdipapirer utgjør ca 1/3 av dagens aksjekurs. Det er ikke mange aksjer som kan måle seg med dette.

Det er press fra enkelte aksjonærer på at Apple skal gjøre noe med sin enorme pengebinge. Milliardær-aktivisten Carl Icahn har tatt en stor posisjon i Apple og presser aktivt på for endringer, noe han skriver om på sin website.

Det kan skje mye spennende i Apple i tiden fremover. Som vi ser av chartet under har kursen kommet betydelig ned i forhold til toppen på 700 for et år siden. Fallet ser ut til å ha avtatt, og aksjen har siden i sommer trendet oppover igjen.

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene for mine anbefalinger på investoradferd.

For å få med deg alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

(1) For oss nerder: Braeburn er en type epler med mye saft. Visstnok ideell for terter.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer