Alibaba mot børs i New York

Den asiatiske internett-giganten Alibaba blir etter planen notert på New York Stock Exchange den 19. september i år. Hvorfor vekker det interesse over hele verden?

Alibaba i kortform

Wall Steet Journal omtaler selskapet som «en mix av Amazon, eBay og PayPal med en dash av Google». Alibaba er en gigant innen e-handel og håndterer 80% av all online-handel mot privatdelen av markedet (retail) i Kina. Selskapet ble grunnlagt i 1999 av Jack Ma, i første omgang som en plattform for å knytte kinesiske produsenter opp mot kjøpere i utlandet.

Gründeren Jack Ma er i dag tredje største eier i Alibaba. Foran på listen er den amerikanske internettkjempenYahoo (kjent for de fleste) og det svære japanske selskapet Softbank. Flere større aksjonærer som Ma og Yahoo vil selge en del aksjer i børsnoteringen, men det skal i tillegg hentes inn et betydelig beløp ny kapital som selskapet sier det skal bruke til videre vekst.

Verdens største børsnotering?

Basert på det antall aksjer som skal selges/trykkes og en indikert prising på 60-66 USD pr aksje vil børsnoteringen være i størrelsesorden 20 milliarder USD, noe som gjør at dette bli den største børsnoteringen som er gjort i USA (foran VISA på 19,65 mrd i 2010). Havner man høyere i pris eller selger noen flere aksjer (det fins noen overtildelingsopsjoner) vil Alibaba kunne sette total verdensrekord foran Agricultural Bank of China som ble notert i Shanghai i 2010 til en prising rett over 21 mrd USD.

Er det billig, dyrt eller interessant?

Tja. Det første er vanskelig å svare på før vi vet prisen. Gitt det indikerte prisintervallet på 60-66 USD kan man vel si det ser OK/fornuftig priset ut. Blir kursen dratt ytterligere langt opp ved notering blir det kanskje for dyrt. Vi så noe liknende ved noteringen av Twitter, der det først ble snakket om en noteringskurs på ca 17 USD/aksje. Siden ble dette jekket til 26 USD, og aksjen åpnet så på 45 USD første dagen. Prisen er avgjørende for hvorvidt det er interessant å kjøpe selskapet for deg som privatinvestor, og dette kan være lettere å vurdere etter at selskapet har vært på børs en tid.

Det vi vet er at selskapet er total markedsleder i Kina, og at det oppviser sterk vekst. Vi vet at børsnoteringen blir svært stor, og at børsverdien vil gjøre selskapet til et av de største noterte teknologiselskapene i verden. Mange forvaltere vil ønske å ha dette selskapet i sin portefølje, og mange indeksfond vil måtte kjøpe inn aksjen uansett pris fordi Alibaba skal inn i indeksene. Samlet børsverdi på Alibaba tegnert til å bli i størrelsesorden 200 milliarder USD, og da vil selskapet utgjøre ca 1% av S&P 500 indeksen.

I følge selskapets siste rapporterte tall for regnskapsåret 2014 (avsluttet 31.03.2014) tjente Alibaba 1,71 USD (ujustert) pr aksje. På en antatt prising i nedre del av intervallet på 60 gir dette en p/e på 35. Til sammenligning prises Apple på p/e 17,4, men vokser saktere. Yahoo prises på p/e 27 og Google likeså. (Har her brukt såkalt trailing p/e dvs. på historisk inntjening).

Det antas (basert på diverse fagfolks analyser) at selskapet vil vokse betydelig de nærmeste årene. Riktigere er det derfor alltid å se på estimatene for fremtidig inntjening. (Det snakkes her om EPS-vekst i størrelsesorden 30%++). Jeg har hørtestimater på inntjening pr. aksje i størrelsesorden 1,8-2,0 USD/aksje for inneværende år, og 2,5-3,0 for neste år. I så fall er ikke prisingen avskrekkende for et så raskt voksende teknologiselskap med unik eksponering mot Kina.

Det virker i alle fall som interessen i markedet er stor, noe vi kan observere indirekte gjennom å se på Yahoo-aksjen. Den har gått som en kule de siste dagene, trolig som følge av de inntekter de vil få ved salg av Alibaba-aksjer.

Yahoo! Kilde Infront.
Yahoo! Kilde Infront.

Kunder av Nordnet har ikke anledning til å delta i selve emisjonen, men kan kjøpe aksjen fra første sekund den handles på New York børsen. Hvorvidt man bør gjøre dette er opp til den enkeltes vurdering. Uansett er det spennende og fremtidsrettet å investere i teknologi, og mulighetene er mange i en lang rekke selskaper innenfor sektoren. Se gjerne det 453 siders prospektet til Alibaba (link under) for mer konkret info om selskapet.

Link til Alibaba’s prospect

Se også interju i E24 i går om Alibaba.

Eller en bra oppsummering og dypdykk fra Asia her.

Toppbilde: Kilde www.alibabagroup.com

Disclaimer: De som følger meg på Shareville kan se at jeg selv eier Apple, Google og Facebook akkurat nå, samt sparer månedlig i fondet DNB Nordic Technology. Dette er dog ingen investeringsanbefaling.Enhver må finne det en selv liker å investere i.

_________________________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte typeinvestor/sparer. Les gjerne ogsåSparevettregleneogInvestorvettreglenefor mine anbefalinger på investoradferd.For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter:@KarlNordnet

Bør noen du kjenner også lese dette innlegget? Bruk linkene under for å dele det videre.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer