Aker Solutions opp med kontrakter på positiv børs, REC faller

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.
23-Jan-2018 
  • Oslo opp 0,2%
  • Oljeprisen stiger til 69,5 dollar
  • Aker Solutions stiger etter nye kontrakter fra Statoil
  • Rec Silicon ned med tollsatser på importerte solceller fra Trump

Aker SolutionsAKSOL.OL sendes opp til de høyeste nivåene siden april med nye kontrakter fra StatoilSTL.OL i et positivt norsk aksjemarked, mens REC SiliconREC.OL faller etter at USA innfører toll på importerte solcellepaneler.

Det Røkke-kontrollerte oljeservicekonsernet vinner denne gangen kontrakter for undervanns produksjonssystemer og tjenester for Troll og Askeladd-utviklingene til Statoil og har en estimert verdi på 1,5 til 2 milliarder kroner.

Kontrakten bokføres som ordreinntak i første kvartal, og starter allerede i januar. Ventet fullføring er i 2020.

Arbeidet kommer til å involvere fasiliteter i både Norge, Brasil, UK og Malaysia, opplyser Aker Solutions.

Selskapet har vært en av de store vinnerne når det kommer til leverandørkontrakter i forbindelse med PUDene som kom før jul.

Aksjen sendes opp nye 4,2 prosent til de høyeste nivåene siden april 2017 på 47,9 kroner. Statoil STL.OL, som deler ut kontraktene, stiger 0,6 prosent i takt med en høyere oljepris.

Brent Mars er opp 42 cent til 69,5 dollar per fat.

Også Aker BPAKERBP.OL løftes 1 prosent, mens Lundin handles ned 0,4 prosent i Stockholm etter skuffende produksjonsguiding for 2018.

I oppdateringen heter det at Sverdrup-prosjektet ligger foran plan, men det gjentas likevel produksjonsstart sent i 2019 på gigantfeltet, der både Statoil, Aker BP og Lundin, samt Maersk (i ferd med å bli kjøpt opp av Total) er deltakere.

REC Silicon REC.OL faller tilbake etter at den amerikanske presidenten Donald Trump innfører en toll på 30 prosent på importerte solcellepaneler som gradvis skal reduseres til 15 prosent over en fireårsperiode.

Amerikanske produsenter har etterspurt en så høy toll som mulig for å kunne konkurrere med billige importerte solceller hovedsakelig fra Kina, som har bidratt til et prisfall på over 30 prosent siden tidlig i 2016.

REC Silicons fabrikk i Moses Lake i USA kjøres for tiden med redusert kapasitet, som følge av toll-barrierer inn til Kina.

Silisium-produsenten sa i rapporten for tredje kvartal at det ville fortsette med det frem til det blir en løsning på handelskrigen med Kina eller markedsforholdene tillater en produksjonsøkning.

Aksjen faller 1,1 prosent til 1,2 kroner.

Norne Securities skriver at den amerikanske solcelleindustrien regner med at solparker i USA bare vil koste 10 prosent mer og solpanel-løsninger for privathjem bare vil stige med 3 prosent på grunn av tollen.

Blant de aller største faller både Telenor TEL.OL, DNB DNB.OL og Norsk Hydro NHY.OL 0,3 prosent, 0,4 prosent og 1,1 prosent.

I sum er hovedindeksen .OSEBX opp 0,2 prosent til 841,8 poeng.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer