Aker BP-byks etter oppkjøp, Borregaard taper etter tall

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

24-Oct-2017

Hovedindeks ned 0,2%
Aker BP +6%: Kjøper Hess Norge for $2 mrd
Hovedeier Aker opp 4%
Borregaard -9,3%: Lignin-virksomheten bekymrer -SEB

OSLO, 24 okt (Reuters) – Aker BP AKERBP.OL er vinner tirsdag etter et nytt stort oppkjøp som øker utbyttekapasiteten, mens Borregaard BRGD.OL får en smell etter kvartalstall.

Totalt sett peker Oslo Børs ned 0,2 prosent til 790,1 poeng med hakket svakere oljepris.

Brent Desember noteres ned 0,2 dollar til 57,2 dollar per fat.

For Aker BPs del ligger fokus på oppkjøp av Hess Norge sine eiendeler for 2 milliarder dollar.

Oppkjøpet innebærer at Aker BP blir eneeier på Valhall- og Hod-feltene.

Hess Norges andel av feltene for perioden januar-september var på 24.000 fat per dag og utvinnbare reserver (2P) fra oppkjøpet beregnes til 150 million fat oljeekvivalenter og i tillegg kommer mulige reserver (2C) på 195 millioner fat.

Aksjen stiger 6,4 prosent til 164,8 kroner, og analytikerne mener Aker BP kommer godt ut.

Vi synes prisen er fair. Det kommer litt an på hvordan man behandler det fremførbare underkskuddet. Det jeg kommer frem til, når man ser på nåverdien av dette, så havner man på en 5-6 dollar per fat for 2p-reservene. Det er rundt 10 prosent under det jeg lå inne med, sier analytiker Halvor Strand Nygård i SEB Enskilda til Reuters.

Gudmund Hartveit i Fearnley Securities mener oppkjøpet “fremstår som meget godt”.

Målt i form av 2P reserver betaler Aker BP rundt 13 dollar per fat, men feltet inneholder betydelige ressurser utover bokførte reserver. Det historiske skattetapet til Hess er også en betydelig del av verdien Aker BP kjøper, så transaksjonssum per fat vil derfor være litt misvisende, sier Hartveit.

Anne Gjøen i Handelsbanken mener det er en “interessant avtale” og at det absolutt forsvarer kursoppgangen.

Det er et vesentlig produksjonselement i det de kjøper, og nok en gang et betydelig skattemessig fremførbart underskudd de kan bruke i løpet av få år. I tillegg er det mye tilleggsressurser, hvor av noe av det kan bygges ut ganske raskt, sier Anne Gjøen.

Ellers i bransjen faller Statoil 0,3 prosent og DNO er ned 1,7 prosent. Hovedeier i Aker BP, Aker AKER.OL, løftes 4,1 prosent.

Taper på børsen er industrikonsernet Borregaard etter nedgang i både inntekter og EBITA-resultat i tredje kvartal.

Det er lignin-markedet som er svakere enn ventet, og det får en dobbel smell, både at det påvirker prisene og hvor mye volum de klarer å få ut, og i tillegg øker transportkostnader. De må frakte flytende volumer rundt omkring, det er der den store bekymringen ligger, sier analytiker Jo Erlend Korsvold i SEB.

Nå er aksjen ned nesten 10 prosent, det er litt mye, sier Korsvold videre med referanse til en nedtur i Borregaard-aksjen på 9,3 prosent til 82,5 kroner.

(Reporting By Ole Petter Skonnord, Henrik Stølen)

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer