Gå til hovedinnhold

Afrika – Fra hungersnød til heisekraner

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Hvilke bilder får du i hodet når du hører ordet Afrika? Hungersnød? Tørke? Fattigdom? Kriger? Diktatorer? Aids? Kanskje ikke rart, ettersom den vestlige verdens syn på dette kontinentet fortsatt er preget av en mildt sagt unyansert mediedekning.

Riktignok har Afrika historisk slitt med enorme utfordringer, men det som har skjedd det siste tiåret bør i aller høyeste grad bidra til å endre vårt syn på dette kontinentet.

I dag bor det ca. en milliard mennesker i Afrika, et befolkningstall som er ventet å vokse til to milliarder innen 2050.  Bakteppet her er lavere barnedødelighet og lenger forventet levealder drevet frem av sykdomsbekjempelse og helseforebygging.  Kombiner dette med en gjennomsnittlig reallønnsvekst de siste 10 årene på 30 prosent, samt betydelige produktivitetsforbedringer, så har du oppskriften på økonomisk vekst i verdensklasse.  Over det neste tiåret forventes de afrikanske økonomiene samlet å vokse ca. 6 prosent årlig, noe som gjør Afrika til verdens raskest voksende kontinent i økonomiske termer.  Så kan man hevde at vi her snakker om mange av verdens minste økonomier, slik at bidraget til veksten i verdensøkonomien er begrenset. Nyanseringen er på sin plass, men dette var tilfellet også med Kina for ti år siden.  I dag er Kina en av de viktigste bidragsyterne til global økonomisk vekst.

Veksten i Afrika har mange såkalte drivere.  En av de viktigste er utdanning.  Stadig flere unge afrikanere tar høyskoleutdanning, noe som er en viktig forutsetning for økonomisk vekst.  En annen er teknologi. På mange måter kan man si at Afrika har fordelen av å kunne hekte seg på alle de vestlige teknologiske nyvinningene de siste tiårene som for eksempel Internett, smarttelefoner, WI-FI og nettbanktjenester.  Eksempelvis er det nå 600 millioner mobilabonnementer i Afrika.  I tillegg pågår det en kontinuerlig urbanisering som løfter stadig flere befolkningsgrupper ut av fattigdom.. Disse faktorene har samlet sett bidratt til å tiltrekke seg vestlig kapital i form av at utenlandske investeringer, som i fjor passerte 250 milliarder kroner.

Afrika kan på mange måter betegnes som verdens ressurskammer med store råvareforekomster innen for eksempel gull, platina, krom og diamanter.  I tillegg finner vi 10 prosent av verdens oljereserver i denne regionen.  Mange norske olje- og offshoreselskaper har aktivitet i eller utenfor kysten av Afrika.  I tillegg finner vi over 60 prosent av verdens uutnyttede jordbruksareal på afrikansk jord.  Afrika er jammen mer enn Sahara!

På den politiske fronten har det også skjedd store endringer til det positive.  I 1990 hadde kun tre av Afrikas 55 land et demokratisk styresett.  Diktatorer og et marxistisk styresett rådet grunnen.  I dag er tallet 25 og stadig voksende.  Kun fire land mangler i dag et parlament sammensatt av flere politiske partier. ”Den arabiske våren” som startet i 2011 har vært en viktig inspirasjonskilde for mange afrikanske land.

Attraktiv demografi (befolkningsvekst og alderssammensetning), høy produktivitetsvekst (teknologi, urbanisering og globalisering) og stor ressursrikdom bidrar til at Afrika fremstår som et av de mest spennende investeringsområdene i verden.  Tidligere har aksjemarkedet i de fleste afrikanske land vært underutviklet og utilgjengelig for vestlige investorer.  Dette er i ferd med å endres.  I dag er det mulig å definere aksjemarkedene i Egypt, Nigeria, Sør-Afrika og Kenya som mer eller mindre velfungerende.  Fortsatt er det imidlertid et stykke vei å gå.

På mange måter har Afrika potensial til å overta Kinas rolle som verdens mest spennende vekstregion.  Selvfølgelig er det fortsatt en lang vei å gå og alle problemer er på langt nært løst innen fattigdomsbekjempelse, helseforebygging, korrupsjon og politisk stabilitet.  Kontinentet har likevel på 20 år gått fra å være håpløst til håpefullt.  Om ti år forbinder du kanskje Afrika med heisekraner, oljeplattformer, eksotiske bymetropoler, kule internettselskaper og spennende turistmål.  Hakuna matata.

Gunnar Torgersen, porteføljeforvalter Holberg Fondene.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
13.05.2013 12:04

Det som skiller Afrika fra Kina, er også deres styrke. Afrika består av mange små land med ulike valutaer og konkurransefordeler. Dette kan føre til en sunn konkurranse og mulighet til korreksjon hvis noe skulle bli overopphetet. Kina må administrere 1.5 milliarder mennesker under ett regime, noe som skaper helt spesielle utfordringer. De afrikanske landene kan ende med å trekke hverandre opp med positive erfaringer både med demokratiske institusjoner og deregulering.