Gå til hovedinnhold

Å handle i motvind

I dette innlegget ser vi nærmere på hvordan man kan agere i tilfeller hvor det føles som man «handler i motvind»- altså når ideen eller strategien som er lagt ikke fungerer som den skal.

Som daytrader så ønsker man selvfølgelig å tjene penger hver eneste dag. Selv om indeks er ned for dagen så har man alle muligheter til å posisjonere seg for å komme ut i pluss. Det er fordelen ved mandatet en daytrader har, og det er i det store og hele det man forsøker å oppnå.

Starten på dagen kan ofte ha stor innvirkning på hvordan tradingen utvikler seg videre. Får man en god start så kan man bygge videre på selvtilliten og fortsette en relativt aggressiv tilnærming til markedet. Det er også med på å påvirke humøret og stemningen man er i, noe som kan vippe resultatene den ene eller andre veien.

Får man derimot en tung start på dagen, så blir det veldig ofte til at man jager dette tapet og hele tiden fokuserer på å tjene tilbake de tapene man har realisert tidligere på dagen. Dette er et mønster man bør forsøke å unngå. Er man trader på heltid så må man også klare å ta et steg tilbake og ha på de langsiktige brillene, for da har man tross alt tid til rådighet. Det lønner seg å være tålmodig. Det er selvfølgelig enklere sagt enn gjort, men hvis man i forkant har tatt innover seg at det å tjene tilbake tap kan ta timer, dager, og i noen tilfeller flere uker, så vil (forhåpentligvis) tap på enkeltposisjoner få mindre oppmerksomhet.

Det er nettopp når ting butter imot at man må holde deg til planen som er lagt og den strategien man følger. Som vi var inne på så kan det fort bli til at man skal tjene inn igjen det tapte på kortest mulig tid, noe som gjør at man handler irrasjonelt. Eksempelvis så vil man kanskje gå inn i markedet til tross for at det ikke er noen investeringer som oppfyller alle kravene strategien tilsier. Det er viktig å fremdeles holde hodet kaldt, og sitte i cash i perioder hvor det ikke er noen fornuftige posisjoner å ta i markedet. Det å ikke være investert i markedet er tross alt en posisjon det også.

Ved å sette av tid til å reflektere over hvilke feil man har gjort så kan man enklere identifisere feilene og potensielt unngå de fremover. Det kan være en fordel å loggføre handlene man gjør og kommentere disse. Det gjør også at det blir mindre synsing og mer fakta om hva som faktisk foregikk når man tok de dårlige posisjonene. Da er det enklere å kunne trekke slutninger senere på hva som faktisk gikk galt. Ved å føre en logg så vil det også gjør at man kan se mønstre i handlene. Eksempelvis kan man oppdage at man har hatt perioder med store tap og små gevinster, eller gjort alt for mange handler i et lite tidsrom. Når feilene er identifisert så kan man bearbeide prosessen sin, og forhåpentligvis komme tilbake på riktig spor igjen. Ved å ta mindre posisjoner for å komme inn i trading-flyten og gradvis bygge opp selvtilliten igjen, så vil man være klar til å øke størrelsene på handler.

La mulighetene komme til deg! Ikke jakt disse for enhver pris

Les også: Tillat deg selv å gjøre feil i markedet

Innlegget er basert på skildringer fra den svenske daytraderen Ekka Lundin.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer