Gå til hovedinnhold

Nordea lanserer nye tradingprodukter

For første gang blir det mulig å handle de mest populære utenlandske indeksene direkte på Oslo Børs. Vi har intervjuet Nordea’s Chief Analyst Frode Hagen.

Karl Oscar: Det er alltid spennende med nye produkter. Hva er det Nordea nå lanserer i Norge?

Frode Hagen, Nordea: 16. september lanserer vi våre første 14 Exchange Traded Notes (ETN’er) notert på Oslo Børs. For første gang kan man handle utenlandske indekser på Oslo Børs. Alle produktene i denne lanseringen er Bull eller Bear med gearing. Bull for de som tror på oppgang i det underliggende marked og Bear for de som vil tjene penger på et fallende marked. For både Bull og Bear kan man velge mellom 2 og 5 ganger daglig gearing for indeksene Euro Stoxx 50, DAX og S&P 500. Dette er indekser som mange investorer og tradere følger tett, men som man ikke har kunnet handle på Oslo Børs. I tillegg tilbyr vi både Bull og Bear for OBX med fem ganger gearing, som til nå er den høyeste gearingen som tilbys på Oslo Børs.

Karl Oscar: Produkter som gir akkurat denne eksponeringen er nye på Oslo Børs, men har vært tilgjengelig i Norden en stund. Hva er erfaringene der?

Frode Hagen: Nordea har hatt samme type produkter notert i blant annet Sverige og Danmark over flere år. Vi ser en stadig økende interesse for flere typer ETN’er, deriblant Bull & Bear. Eksempelvis har volumene for ETN’er i Danmark omtrent tidoblet seg siden starten av 2013. I Sverige var nylig et av våre Bear DAX-produkter det mest omsatte verdipapiret på Stockholmsbørsen (Nasdaq OMX Stockholm) på en enkelt handelsdag, mer omsatt enn aksjer som for eksempel som Hennes & Mauritz, Volvo og Nordea.

Karl Oscar: Hvem er det typisk som handler disse verdipapirene? Er de egnet for langsiktig sparing, eller er dette først og fremst for trading?

Frode Hagen: ETN’er generelt kan passe for både kortsiktige og langsiktige investorer. Bull og Bear er ETN’er med gearing, noe som gjør at de kan sies å være mer egnet til trading enn langsiktig sparing. For produkter med gearing skal man være spesielt oppmerksom på den økte risikoen som den daglige gearingen innebærer. Jo høyere gearing desto mindre er produktene egnet for langsiktig sparing. I de produktene vi lanserer i denne runden er det Bull- og Bear-alternativer med 2 og 5 ganger gearing. Disse passer typisk for den mer kortsiktige og risikovillige kunde med erfaring fra aksjemarkedet og med en klar markedstro.

Karl Oscar: Hvordan virker (i grove trekk) et slikt produkt?

Frode Hagen: Kursen på Bull følger kursen på det underliggende aktiva multiplisert med gearingfaktoren. Kursen på Bear beveger seg motsatt av kursen på det underliggende aktiva multiplisert med gearingfaktoren.

Eksempelvis, hvis du tror at det tyske aksjemarkedet representert ved DAX-indeksen skal stige, kan du for eksempel kjøpe produktet BULL DAX X2 ND. Med BULL DAX X2 ND får du 2 ganger den daglige utviklingen i denne indeksen. Hvis DAX for eksempel stiger med to prosent en dag, vil verdien på BULL DAX X2 ND stige med fire prosent samme dag. Om DAX faller med to prosent derimot, vil verdien av BULL DAX X2 ND falle med fire prosent.

Hvis du tror det amerikanske aksjemarkedet representert ved S&P 500-indeksen skal falle, kan du kjøpe produktet BEAR SP500 X2 ND. Med BEAR SP500 X2 ND får du to ganger den omvendte utviklingen i denne indeksen. Hvis S&P 500® for eksempel faller med to prosent en dag, vil verdien på BEAR SP500 X2 ND stige med fire prosent. Om S&P 500 stiger med to prosent derimot, vil verdien av BEAR SP500 X2 ND falle med fire prosent.

Karl Oscar: Her blir flere utenlandske indekser lett tilgjengelig for norske tradere. Hvilke effekt har valuta på kursutviklingen?

Frode Hagen: Hvis underliggende handles eller kvoteres i en annen valuta enn norske kroner, påvirkes verdien på Bull og Bear også av endringer i valutakursen som underliggende handles i. Det betyr at verdien på Bull og Bear påvirkes av både utvikling i underliggende, produktets gearing og valutakursen underliggende handles i. En styrkelse i valutaen underliggende handles i mot norske kroner vil påvirke verdien positivt, både for Bull og for Bear. På samme måte vil en svekkelse i valutaen underliggende handles i mot norske kroner påvirke verdien negativt, både for Bull og for Bear.

Karl Oscar: Det er lett å se at det er mulig å ta risikofylte posisjoner for å spekulere i kortsiktig retning i disse produktene, men kan de også brukes til sikring av en eksisterende portefølje?

Frode Hagen: Bear-produktene er for de fleste den enkleste måten å oppnå positiv avkastning i et fallende marked, og noen investorer bruker derfor Bear-produkter til å redusere eller «ta bort» uønsket risiko i porteføljen. Er man for eksempel positiv til noen amerikanske aksjer, men negativ til det brede amerikanske aksjemarkedet kan man kjøpe aksjene man er positiv til og samtidig kjøpe et Bear S&P 500-produkt. I motsetning til å «shorte» aksjer eller indekser kan man i et Bear-produkt ikke tape mer enn investert beløp, og det er derfor ingen marginkrav ved handel av disse.

Karl Oscar: Det er en del teknisk informasjon knyttet til disse produktene. Hvor kan kundene finne detaljene?

Frode Hagen: Mer informasjon om tekniske detaljer og vilkår kan man finne på www.nordea.no/bullbear.

Karl Oscar: Er det noe du vil si om produktene avslutningsvis? Hvilke forventninger har Nordea til mottagelsen?

Frode Hagen: Mottagelsen sålangt har vært meget god. Vi tror særlig ETN’er på kjente utenlandske indekser har vært et savn på Oslo Børs og blant mange norske kunder. Vi håper at notering på en godt kjent markedsplass som Oslo Børs, med en trygg utsteder som Nordea, skal gi kundene visshet om at dette er gode og transparente produkter.

Karl Oscar: Takk for intervjuet. Vi i Nordnet syns alltid det er spennende med “nye varer i butikkhyllene”, da dette åpenbart gir interesserte kunder nye muligheter. Spesielt positivt er det at produkter som er lette og forstå og allerede veldig populære i andre markeder nå blir tilgjengelig i Norge.

Les mer om Nordeas nye produkter her.

Les også: Investeringsmuligheter på Oslo Børs – Ulike måter å ta posisjoner i indeksen.

Toppbildet er fra noteringen av de nye produktene på Oslo Børs i dag, og vi har fått det fra Nordea. Copyright Terje Pedersen / NTB Scanpix.

_________________________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer.

Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine kommentarer på investoradferd. Forfatteren har selv posisjoner i aksjer og fond i markedet, og kan ha posisjoner i verdipapirer eller markeder som er omtalt. Undertegnede er underlagt regler for egenhandel av verdipapirer som ansatt i svenskregistrert finansforetak.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer