Gå til hovedinnhold

7 av 10 nordmenn tror at vi ikke er over det verste i gjeldskrisen enda

Nordnet har gjennomført en undersøkelse blant nordmenn om gjeldskrisen. Resultatet støtter opp om den usikkerheten som råder i markedet og vi er pessimistiske med tanke på når gjeldskrisen vil løses. Derimot er vi optimistiske i forhold til børsen og mener at nå er et godt tidspunkt å handle aksjer på.   

Ingen snarlig løsning

69 prosent av landets befolkning tror at det verste i gjeldskrisen ikke er over enda. 43 prosent tror at det kommer til å ta fem år innen krisen er løst. 9 prosent tror til og med at krisen aldri vil løses. Bare 4 prosent tror at det finnes en løsning i sikte allerede det nærmeste halvåret.

Vi blir overøst med dystre nyheter hver dag. Det er naturlig at det vil påvirke innstillingen vår. Nordmenn tør rett og slett ikke å tro at det verste er over enda. Usikkerhet rundt for eksempel Italia er fortsatt rådende selv om Berlusconi måtte gå. Nordmenns holdning til gjeldskrisen vitner også om at man har skjønt at det ikke går an å fikse årtider med overforbruk i sør Europa bare på kort tid. Her er det ingen quick fix. Det er mulig vi vil få en skisse til løsning om ikke veldig lenge, men det er naturlig at det vil ta flere år å få økonomien til de gjeldstyngede landene på fote igjen.

De skyldige er..

Et flertall av nordmenn holder den greske regjeringen ansvarlig for gjeldskrisen. Hele 21 prosent mener at Hellas er skurken. På andreplass kommer EU (15 prosent) tett fulgt av bankene (15 prosent). Kvinner er betydelig mer usikre på hvem som er ansvarlig for gjeldskrisen. 34 prosent svarer vet ikke mot 14 prosent av mennene, noe som tyder på at mennene er mer selvsikre.

I en gjeldskrise vil det finnes to skurker; de som har lånt for mye og de som har gjort det mulig. Nordmenn velger å rette kritikken mot begge, altså banker som har lånt ut for mye penger og den greske regjeringen som har gått med spanderbuksene på i årtier. Berlusconi kommer greit unna i undersøkelsen. Ingen ser ut til å synes at Italia bærer skyld i krisen vi befinner oss i.

Redningen?

Usikkerheten rundt gjeldskrisen er også tydelig når spørsmålet om hvem som skal løse den blir stilt. 32 prosent av nordmenn tror at EU vil være redningen, 34 prosent vet ikke, mens 15 prosent tror at IMF skal kaste ut livbøyen.

EU ses på som redningen i nøden, noe som er interessant i og med at 15 prosent av landets befolkning mener at de samtidig er skyld i gjeldskrisen. Tiltroen til at de ulike landene i sør Europa skal klare å komme seg ut av krisen på egen hånd, er svært liten. Utviklingen vi ser nå med lederavgang i både Hellas og Italia og dannelse av nye koalisjonsregjeringer er noe som burde ha skjedd for flere måneder siden. Åpenbart har politikerne ment at det har vært viktigere å holde på makten enn å ta ansvar for sin befolknings økonomiske framtid.

Hellas ut av EU?

Nordmenn holder den greske regjeringen ansvarlig for gjeldskrisen og mener også at Hellas burde tre ut av Eurosamarbeidet. De står for alt som er galt og får den tvilsomme æren av å være syndebukken. Selv om det kan føles som en bra løsning på kort sikt, så er det mye mer komplekst fordi økonomiene i Europa og verden for øvrig har blitt stadig mer integrert.

Vi tror det er kjøpsmuligheter på børsen

På spørsmål om det er kjøpsmuligheter på børsen nå når det svinger så mye, så viser nordmenn stor optimisme og 57 prosent svarer ja. 14 prosent tror ikke det er noen god ide å sette penger på børs nå og 29 prosent vet ikke. Menn er mer positive enn kvinner, som viser større usikkerhet. 40 prosent av kvinnene vet ikke, mot 18 prosent av mennene.

I tider med uro på børsene og i økonomien, blir baksiden av risiko plutselig tydelig for de fleste, en bakside som i gode tider ofte blir glemt. Baksiden er at avkastningen er usikker og ujevn. Det svinger på børsen og iblant svinger det ordentlig. Mange sparere agerer da på ren redsel og børspsykologi. Ofte handler det om en saueflokkmentalitet. Det er derfor viktig at man bestemmer seg for hvor lang horisont man har på investeringen sin før man går inn i aksjemarkedet og holde seg til den strategien man bestemte seg for på forhånd. Dersom du ikke trenger å selge nå, så forsøk å hold hodet kaldt, men følg med på utviklingen.

Mvh

Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer