330 millioner spart i året!

Det er mye penger det! Nordmenn har 60 milliarder kroner plassert i Individuelle PensjonsAvtaler (IPA). Vi røsker nå i det norske pensjonsmarkedet: For første gang kan du nå slippe årlige administrasjonsgebyr for denne type avtaler. Det betyr at alle som har plassert penger i en IPA kan spare ca 330 millioner kroner i kostnader per år.  

Nordmenn eier over 600.000 Individuelle PensjonsAvtaler (IPA’er), og totalt er det plassert over 60 milliarder kroner i ordningen. Det vil si at hver avtale er på ca 100.000 kroner. Det gjennomsnittlige administrasjonsgebyret for alle disse milliardene er i dag på i overkant av en halv prosent. Nordnet kutter nå administrasjonsgebyret til null, og går med dette til krig mot de etablerte pensjonsaktørene. I tillegg til at vi nå er de soleklart billigste i markedet, har vi også det største investeringsutvalget. Dine IPA-penger kan velge i aksjer på Oslo Børs og i utlandet, i tillegg til godt over 400 fond.

Vi ser gjerne at dette oppfattes som en krigserklæring mot de norske pensjonsdinosaurene. Det norske pensjonsmarkedet har alt for lenge vært dominert av et fåtall aktører som har vært mer interessert i å melke kundene enn å tilby rimelige produkter. Dette ønsker vi å endre på, og fjerner derfor alle gebyrer på pensjonssparing. Til tross for at vi fjerner gebryene tviler jeg på at de etablerte aktørene vil droppe sine avgifter med det første. Til det representerer IPA-pengene en altfor stor inntektskilde for dem.

En IPA kan heldigvis flyttes fritt mellom leverandører i markedet. Å flytte en avtale får ingen skattekonsekvenser, og den maksimale kostnaden et selskap kan ta for å flytte fra dem er 200 kroner. Enkelte av storbankene tar en flyttekostnad på opp til 5 % av saldoen når du flytter en avtale til dem, men merk det gjelder ikke når du flytter fra dem. Det koster selvfølgelig heller ingenting å flytte din IPA til Nordnet. For meg virker det som at de etablerte pensjonsdinosaurene er mer interessert i hva dine penger kan gjøre for dem, i stedet for hva de kan gjøre for deg og din pensjonssparing. Jeg håper at nå som alle gebyrer er borte at pensjonskundene tar ansvar, stiller krav til banken sin, eller flytter IPA’en sin til Nordnet

For ordens skyld; IPA er et privat pensjonsspareprodukt, hvor man fram til 2006 hadde man muligheten til å sette inn maksimalt 40.000 per år som man ble innrømmet fradrag for i selvangivelsen. I dag er IPA derfor et rent flytteprodukt. IPA er pensjonsavtaler som den enkelte har opprettet selv utenom arbeidsforhold, og må ikke forveksles med pensjonsavtaler som din arbeidsgiver har innbetalt, såkalte fripoliser.

Som sagt tidligere, og nok en gang bevist: Ta makten over pengene dine og Unbank Yourself!

Anders

Anders Skar
Anders Skar
Norgesjef Nordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer