Gå til hovedinnhold

Artikkel om Investorpsykologi – Bruker DNO som “live” eksempel!

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Artikkel om Investorpsykologi – Bruker DNO som “live” eksempel!

DNO – STORE UBALANSER PÅ AKSJONÆRSIDEN?

Jeg skrev en analyse på DNO 28 september hvor jeg påpekte at aksjen var i ubalanse og at det var for tidlig å kjøpe den. Hvorfor?

Jeg har jobbet en del med “Behavioral Technical Analysis” og på norsk betyr det investorpsykologi. Tenkte det kunne være nyttig for andre investorer å se hvordan min tilnærming er til slike sterke oppganger. At man blir bevisst på at store oppganger og høyt volum i mindre selskaper kan skape store ubalanser hvor sannsynligheten er høy for en kraftig nedgang når volumet avtar.

Det har vært en rekke tilfeller i 2017 hvor det i flere mindre selskaper er blitt skapt store ubalanser på aksjonærsiden. Og det får vanligvis ikke en lykkelig slutt (ihvertfall ikke på kort sikt). Jeg kan nevne Funcom, Rec Silicon, NEL, Questerre og DNO.

Når volumet i en aksje øker til 2-5-10-20 ganger vanlig omsetning er det etter min oppfatning meget viktig å være klar over at risikoen øker betraktelig. Så lenge kursen stiger er det ingen problemer, men det er når momentumet avtar at det oppstår ubalanser i investorpsykologien. Da har mange investorer kommet inn i en aksje, og venter på at andre skal løfte aksjen videre slik at man tjener penger. Ser du at momentum krana stenges så vurder aksjen på nytt!

Jeg sidestiller oppgangene i eksemplene over som kasino bevegelser, og i flere av tilfellene er det bevegelsen i seg selv som trekker inn investorer.

“Er det oppgangen i seg selv som tiltrekker seg investorer og det ikke er fundamentale forhold som har trigget bevegelsen er det virkelig fare på ferde når momentumet avtar.”

Da kommer det gjerne rett ned igjen fordi nye investorer ikke har noe å henge et kjøp på!

I etterkant av slike sterke kursløft (og spesielt i mindre selskaper) foretar jeg en volumanalyse hvor jeg ser etter hvor mange investorer som er blitt trigget av den første sterke bevegelsen, hvor de har kjøpt og hvor mange som har kjøpt i etterkant.

La oss bruke DNO som ett “live” eksempel:

Oppgangen ble trigget av en fundamental nyhet som økte verdien av selskapet. Dette er positivt, og oppgangen er således fundamentalt forankret. Dermed er min oppfatning at DNO skal opp igjen mot 12-nivået når eksisterende ubalanser er rettet opp.

Fase 1:

Etter løftet inn på 12-nivået er det omsatt aksjer for ca. 1,1 mrd kroner, og utvilsomt er mange av disse blitt omsatt flere ganger. Men noen må sitte med disse aksjene og mange av disse har kjøpt etter å ha blitt trigget av det initielle sterke løftet og ser aksjen videre opp. Derimot så falt kursen tilbake mot 11-nivået og det er dermed mange av disse nye aksjonærene eller eksisterende som har kjøpt mer som blir usikre eller redde. Det skulle jo videre opp! Usikkerhet er blitt skapt. Det er også vanskelig for mange å ta stop-loss når man har den sterke oppgangen i bakhodet.

Etterhvert starter Fase 2 og det er kjøp fra nye investorer, som har ventet på en korreksjon for å komme inn i aksjen. Mange investorer er blitt trigget av den første store oppgangen, og ønsker å være med på når den neste starter. En rekke av de mest nervøse som har kjøpt i fase 1 begynner å selge. Det er imidlertid positivt!

Fase 2:

I Fase 2 ble det mellom 11,90 og 11,15 omsatt for ca. 632 mill, kr, hvilket i utgangspunktet er oppløftende fordi dette har trolig absorbert noe salg fra de mest engstelige investorene som kjøpte omkring toppen. Men ikke alle har kommet seg ut!

DNO er nå i fase 3 og det betyr at investorer fra de to foregående konsolideringene ligger feil i aksjen. Etter at DNO brøt videre ned under 11,15 kom det en kjapp nedgang under 10-nivået. Frykt er nå skapt blant en rekke investorer.

Fase 3:

Per dato er det nå investorer som har kjøpt i Fase 1 mellom 11,80-12,50 (1,2 mrd) og Fase 2 mellom 11,80 og 11,15 (632 mill) som ligger med tap på sine posisjoner. Det er altså mye volum som ligger feil, og det tar vanligvis lenger tid å jobbe ut slike store ubalanser på investorsiden.

Det er hittil i Fase 3 omsatt aksjer for over 1,2 mrd. slik at mange investorer er nok allerede blitt tatt ut. Kursen vil også møte økt med motstand på veien opp igjen så jeg forventer ikke en tilsvarende sterk oppgang som den første oppgangen.

Men investorer befinner seg fortsatt ikke på sikker grunn fordi skulle kursen på ny falle under 10-nivået kan det oppstå stor panikk blant investorene! Da vil investorer fra alle tre fasene ligge med tap på sine posisjoner og frykten kan overta førersetet.

Jeg er positiv til DNO, men har respekt for slike store ubalanser slik at jeg avventer med en kjøpsanbefaling. Det vil uansett komme flere muligheter for å kaste seg på neste tog! Jobben vår er ikke å finne bunnen, men et setup som innehar tilfredsstillende risk/reward.

Så følg volumet og er det for mange momentumbaserte investorer posisjonert så være klar over investorpsykologien når momentumet ser ut til å avta eller at aksjen faller tilbake. Bare å se på den siste til Questerre!

Tabellen under viser bloggerens eventuelle interesse i verdipapirer som er nevnt i blogginnlegget

Verdipapir Eies av bloggeren Andre finansielle interesser Andre interesser som påvirker objektiviteten Ansvarlig for anbefalingen
DNO nei nei nei

Roger Kristiansen, Teknisk- Sentiment analytiker hos TaktiskInside.com

Denne investeringsanbefalingen spres uendret av Nordnet Bank NUF som er under tilsyn av Finanstilsynet. Investeringsanbefalingen er ikke utformet i henhold til kravene i lover og forskrifter fastsatt for å fremme investeringsanalysers uavhengighet og investeringsanbefalingen har ikke vært gjenstand for forbud mot handel i forkant av delingen. Investeringsanbefalingen er ikke en investeringsanalyse, men bør anses som markedsføring. Finansielle instrumenter kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer