Morgenrapport Torsdag

Morgenrapport Torsdag


Nikkei +0.00%  Shanghai stengt  S&P500 +0.12%  DAX futures +0.01%


Den amerikanske smallcap indeksen, Russell 2000, opplever sitt største fall på over en måned, og ender hele 0,33% ned for dagen. Resten av de amerikanske indeksene enset ikke denne massakren, da de endte dagen i grønt.
Beskjedne fall i Europa, med unntak av Spania som får testet demokratiet sitt i alle ender, og Italia som dras med ned i form av økte obligasjons spreader.
De aktørene i Kina som ikke har tatt ferie fokuserer på den gode makroen ut ifra USA, og de åpne indeksene handler jevnt over i positivt terreng.

ECB sitt sammendrag av septembermøtet slippes idag, som eneste spennende makro, og aktørene ser etter om det ble diskutert hvorvidt man skal redusere størrelsen på QE, og eventuelt hvor langt i diskusjonen man er.

Over er en oversikt på hvor mye og hvilke statobligasjoner ECB har kjøpt siste måneden, og totalt. Sentralbanken kan skifte fokus til hvilket medlemsland det måtte ønske, for å demme opp eventuell uro som sprer seg inn markedet. Blir spennende å se om kjøpene øker eller faller for spanske statsobligasjoner neste måned, så langt ser det ikke ut som om de støttekjøper, helt i linje med EU sin holdning til det som skjer i Catalonia.

Det norske obligasjonsmarkedet setter nye høyder, med blant annet shipping og oilservice som noen av de større driverne bak det rekordjagende volumet.  Volumet så langt i år, NOK 45mrd, er allerede det dobbelte av av totalen i 2016!
Mange banker som tidligere ga lån til ovennevnte sektorer har i mange tilfeller forlatt segmentet, mens de gjenværende ikke nødvendigvis er like risikovillige, hvor noen også er hindret på grunn av reguleringer.
Det lave rentenivået, og den høye risikovilligheten i markedet, gjør heldigvis at døren for finansiering via obligasjoner på vidt gap. Det skal merkes at en nevneverdig del av den høye aktiviteten for obligasjoner er resultatet av en bølge med restruktureringer, spesielt i oilervice. @MagnusVieSundal i DNB er verdt å følge for twitring om obligasjoner.

All denne kapital som hentes inn i shipping settes naturlig nok i bruk, som fører til at vi nå ser svært høy kjøp og salgs aktivitet i alle segmentene. S&P volumene er så langt i år på 64,4 millioner dødvekttonn, noe som kan slå rekordårene 2014 og 2007(84,4 og 83,5m dwt) hvis tempoet holder seg gjennom det siste kvartalet av året.


Grafene over gir nok den beste forklaringen på korrigeringen i oljeprisen siste uken, amerikansk oljeeksport setter klart ny rekord!
Flaskehalsene som oppsto etter Harvey (og til en viss grad Irma) er stort sett løst opp, og oljeeksporten er på nivåer selv en del Gulf stater ville vært stolte av! Denne uken har vi sett over 2mill/bpd bli sendt ut av USA.
Dette er dog ikke bare eksport for å “ta igjen det tapte”, spreaden mellom WTI og Brent er nå så stor at den dekker shippingkost, WTI fremstår da som attraktivt for mange kjøpere.
Dette gir igjen etterlengtede trekk i de rekordstore lagrene.

Avslutter med HSBCs spådommer om oljeprisen og de andre større råvarene.

Thomas Mathisen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer