Gå til hovedinnhold

Taktisk Inside 24. april

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

OSLO BØRS

Når jeg går gjennom de helt korte chartene så finner jeg få nye super spennende tekniske setups.

Totalindeksen har fått en litt høyere bunn, men har mye overliggende motstand. For at totalindeksen skal kunne løftes over den kraftige motstanden opp mot 760 / 770 og 780, vil både olje- fisk og flertallet av de øvrige blue-chips aksjer måtte få ett felles løft. Ikke helt sikker på at vi er der nå, og jeg forventer inntil videre at markedet vil forbli selektivt.

I denne analysen går jeg gjennom den helt kortsiktige utviklingen: Merk at kommentarene er ment som å være ferskvare og således er gyldige på helt kort sikt. Forbeholder meg retten til å endre oppfatning fortløpende med endringer i den tekniske utviklingen.

AKER

Aker “gapper” ned og det er aldri ett positivt tegn. Det skaper usikkerhet, og fremskaffer selgere på eventuelle rekyler. Vil ta litt lenger tid før vi får et mer mellomlangsiktig kjøpssignal i aksjen. Ser ikke bra ut!

YARA

Den kraftige reversalen fra 357 til 322 har skapt usikkerhet i det korte perspektivet, og per dato har vi ikke et bra teknisk setup. Sektoren representert ved CF, Agrium og Potash ser ikke bra ut, og siden sektoren ser så svak ut vil det trolig ikke komme stor kjøpsinteresse fra amerikanske investorer. Velger å avvente ett bedre teknisk setup.

AKER BP

Aker BP (tall 28/4) ser bedre ut og forventer at aksjen vil etablere enten en høyere bunn fra dagens nivåer eller en dobbel-bunn ned mot 133-nivået. 50 dagers har brutt under 100 dagers og det er ikke et langsiktig positivt tegn. Men aksjen begynner å se bedre ut i det korte perspektivet. og tallene vil avgjøre retningen på kort sikt. Vanskelig å spekulere på tall da dette vanligvis blir for høyt innslag av gambling. Men AkerBP er på watch m.h.p nytt kjøp.

AKER SOLUTIONS

Aksjer Solutions har så langt hatt en positiv test av støtten ved 200 dagers, men siden mange investorer kjøpte på oppgangen fra 47 til 55 og på konsolideringen i etterkant er det mange investorer som er “fanget” inne i aksjen. Disse ligger med tap, og det beste for aksjen er at mange av disse blir ristet ut her nede slik at kursen ikke møter dette salgspresset på en rekyl opp.

Opprettholder kjøpsanbefalingen og ser aksjen opp mot 50 +. Skulle kursen falle under den forrige bunnen vil dette komplisere caset og spesielt hvor stoppen skal plasseres siden neste støtte er omkring 45-nivået. Faller den under støttenivået nivået ved 45 vil den være kraftig oversolgt allerede ved 43/42 så ha i bakhodet at det er vanskelig å plassere en fornuftig stopp.

BAKKAFROST

Aksjen befinner seg fortsatt i kategorien høy risiko i det korte perspektivet. Kursen har hatt en rekke rekylforsøk på 3 %, men har ikke klart å løftes videre. Dette kan indikere at det fortsatt er langsiktige og store selgere i aksjen. Mange kortsiktige investorer kan ha blitt frustrerte og slutter kursen under alle dags-bunnene som er skapt i april er det mer nedside i aksjen. Da kan aksjen få en shake-out, og blir denne på et kraftig tiltakende volum kan dette være siste rest som selger.

Som tidligere forventet har rekylene i fisk feilet, og dette har trolig en sammenheng med at det fundamentale i fiskemarkedet fortsatt er svakt. Det at en aksje er oversolgt bør ikke bety at det er et stigende potensiale i aksjen. Det holder med at aksjen går sidelengs for å nøytralisere en oversolgt posisjon.

Det er få som ligger med gevinst i Bakkafrost, hvilket sørger for svak investorpsykologi. Faller den videre fra dagens nivåer forventer jeg at det kan komme økt panikk i aksjen. Det ser alltid stygt ut rent teknisk omkring mellomlangsiktig bunnområder, men det er behov for tekniske endringer som signaliserer vending. De har vi ikke fått enda!

BWLPG

Siden den forrige toppen i januar, som for øvrig var understøttet av høyt volum og momentum, har BWLP fått en dobbel-topp og 2 lavere topper. Det at volumet på den doble-toppen og momentumet var lavere enn i januar er negativt, og indikerer at mange har fått fylt seg opp med aksjer.

En dobbel topp er rent teknisk i de fleste tilfeller negativt, og signaliserer at mange har fått fylt seg opp og at markedet ikke er villig til å prise aksjen høyere i det korte perspektivet.

Caset er m.a.o. litt brukt opp og de fleste er inne. Det at aksjen falt tilbake ned mot 40 i slutten av mars og fikk en oversolgt rekyl som ble stoppet ved 44-nivået er en ny negativ bekreftelse. Forsøkte seg igjen, men klarte ikke å ta ut 44-nivået og vi fikk den 3 bekreftelsen på at aksjen er under distribusjon.

Nå har BWLPG falt til 38-nivået, men avstanden fra brudd punktet ved 40-nivået er for kort til at jeg tror at den bunner. Synes ikke risk-reward er tilfredsstillende på dagens nivåer og velger å avvente aksjen på kort sikt.

DNB

Kursen fikk i dag en rekyl opp mot motstanden ved 50 dagers trend, og det venter kraftigere motstand innenfor intervallet 137-140. For at DNB skal bli mer interessant vil dagens oppgang få follow-through og underbygge med flere tekniske faktorer. DNB har siden februar ligget i en kortsiktig nedtrend, og dagens oppgang er så langt ikke noe annet enn et slag opp i denne. Trenger flere tekniske styrketegn før potensialet øker.

DNO

Kursen har siden januar ligget i en entydig nedtrend, og et fall fra 9,40 til 6,70 har nok sørge for at mange investorer er blitt slitne og sitter med et håp om høyere kurser (som de kan selge på!). Det tekniske kan være i en tidlig fase om å vise bedring. Dette fordi kursen har brutt ut av nedtrenden fra januar, og rekylerte opp mot motstanden ved 50 dagers trend. Kursen vil møte motstand ved 100 dagers trend oppe ved 8-nivået. Men det er litt interessant at kursen har brutt nedtrenden, rekylert opp mot 50 dagers og hvis den nå klarer å vise stabilitet og klarer å få en ny oppgang som tar ut 7,60-nivået vil den se mer spennende ut! Følg DNO!

FRONTLINE

Kursen fortsetter innenfor konsolideringsbeltet mellom 56 og 60-nivået. Så lenge den befinner seg innenfor dette intervallet kombinert med at volumet holdes på et konsolideringsnivå er ikke aksjen noen kjøps- eller salgskandidat. Et brudd på et av ytterpunktene vil kunne skape momentum og tekniske signaler som kan trigge en mer interessant bevegelse. Faller den under 56/55 vil den ta ut alle bunnene fra september 2016, og det vil være svært negativt. Avvent volum og nærmer kursen seg en test av ytterpunktene blir den mer interessant.

GJENSIDIGE

Jeg anbefalte et kjøp av Gjensidig i forkant av utbyttet og kursen inkludert utbyttet på 6,80 har gitt en grei avkastning i en ellers svak periode for en rekke aksjer. Slik kursen nå ligger betrakter jeg den fortsatt til å være positiv. Gjensidige ser fortsatt bra ut!

MARINE HARVEST

Nå kommer syretesten i forbindelse med at den første oversolgt rekylen er overstått og at aksjen har falt tilbake igjen. Marine Harvest har fått en ny lavere topp i nedtrenden fra januar, og det er ikke positivt for sentimentet i aksjen. Kortsiktige investorer, som ikke har solgt kan ha blitt blitt usikre og den siste nedgangen kan sørge for økt usikkerhet og selgere i det korte perspektivet.

For å skape en opptrend vil det måtte være positiv understøttelse fra det fundamentale slik at større investorer ser potensialet og tar bort aksjer fra markedet. Fortsatt er laksemarkedet slitent, og forholdene er trolig ikke tilstede for å skape en ny positiv trend. Det er først når Marine Harvest enten får en høyere bunn eller en vellykket test av den forrige bunnen vil vi få en mer interessant teknisk setup. Jeg følger aksjen med m.h.p en teknisk endring som indikerer at salgspresset er borte og potensialet øker.

LERØY SEAFOOD

Lerøy har vært blant de sterkeste i sektoren, men det er nå meget viktig at kursen ikke bryter ned fra dagens positive formasjon og tar ut 390-nivået. Kursen under 390 vil skape økt usikkerhet, bekrefte fortsatt nedtrend og at den siste oppgangen kun var en oversolgt rekyl.

NORDIC SEMICONDUCTORS

Sidelengs trend siden mars, og kursen befinner seg i en entydig mellomlangsiktig nedtrend. Dagens oppgang sørger for at aksjen kan etablere et bedre teknisk setup i aksjen. Klarer kursen å holde seg ovenfor 33 vil dette kunne skape et positivt momentum i aksjen.

NORSK HYDRO

Norsk Hydro befinner seg under mars toppen og er således fortsatt i konsolidering. Kursen har sterk motstand rett under 52-nivået. Norsk Hydro preges fortsatt av underliggende styrke, og spesielt sammenlignet mot sin sektor. Per dato har vi ikke et teknisk setup, men klarer aksjen på et tiltakende volum å ta ut 52-nivået vil det etableres nye kortsiktige kjøpssignaler. På den andre siden så må ikke kursen falle under 48,50/48 da dette vil skape momentum på nedsiden. Norsk Hydro har hatt et momentum slag opp mot 54, men kursen ligger ikke mer enn 1,5 kroner over januar toppen slik at det er heller ikke et kraftig momentum i aksjen. Derfor forventer jeg at kursen ikke vil klare å ta ut et bekreftet brudd av 52-nivået i denne runden.

NORWEGIAN

Opprettholder anbefalingen om å kjøpe NAS ved bekreftet brudd av 240-nivået og som understøttes av ett tiltakende volum. Falltakten ser ut til å avta, og det kan være første signal på at kursen har kommet ned på et mer interessant nivå. Aksjen er i en entydig nedtrend, og risikoen er også deretter.

Det at kjøpsnivået settes over dagens nivåer er som følge av at risikoen er høy siden aksjen ligger i en entydig nedtrend og at det mangler klare tekniske signaler på en kortsiktig rekyl. En dobbel bunn kombinert med ny oppgang som tar ut 240-nivået kan skape økt kortsiktig potensiale. Watch NAS!

PETROLEUM GEOSERVICES

Siden den doble toppen i januar, brudd under konsolideringsfasen mellom 31-28 og flere lavere topper har PGS befunnet seg en entydig nedtrend. De tekniske rekylene har feilet, og det er litt interessant at volumet på fredag viste en kraftig tiltakende tendens, og jeg ser på dette volumet som stopp-volum.

Stopp-volumer indikerer at aksjen kan ha kommet ned på nivåer hvor større investorer finner aksjen mer interessant. Men det kan også være at det er short-covering som står for volumet, men da har det økte volumet av mindre betydning.

PGS sluttet på lav på fredag på høyt volum, men har så langt hatt en vellykket test av sin forrige bunn. Dette kan være første signal på at aksjen kan være i ferd med å stabilisere seg. PGS plasseres på Watch!

REC SILICON

Når flere av de store aksjene sliter og momentumet generelt sett avtar i small-caps blir det mer vanskelig å trigge oppganger i aksjer som hovedsakelig preges av private investorer. REC ligger i en entydig nedtrend, og volumet har vært avtakende. De små rekylene har hatt en varighet på 1 dag og ingen follow-through dagen etter. Dette skaper bare flere slitne investorer.

Det må komme 1 signifikant grunn til å kjøpe. Enten må dette komme fra endringer i det fundamentale eller at det skapes et høyt momentum og kurser slik at flere ønsker å kjøpe aksjen. REC har støtte ved de forrige bunnene i november 2016 nede på lavt 0,90 nivå. Fester den seg omkring 1-nivået og klarer å stige i mer enn 1 dag og tar ut 1,07 nivået kan dette være det første tekniske signalet på økt oppside i det korte perspektivet.

SALMAR

Har den samme tekniske utviklingen som Marine Harvest og Lerøy. Fått en teknisk rekyl og svekker seg litt igjen. Entydige nedtrender og det er behov for enten en høyere bunn eller dobbel-bunn før det kortsiktige potensialet øker.

SCHIBSTED

Kraftig kursfall og nedtrend fra 270 til 170, hvilket sørget for en kraftig oversolgt situasjon og etterfølgende rekyl opp mot toppen av nedtrenden ved 230. I etterkant av den relativt store rekylen har kursen siden februar og gjennom mars trendet svakt ned innenfor 228-215.

Tidlig i april brøt aksjen under denne konsolideringsbasen hvilket initierte kortsiktige salgssignaler og nedgang mot 200-nivået.  Schibsted har nå fått en helt klassisk mot-rekyl på dette bruddet. Schibsted har nå et sterkere motstandsbelte opp mot det tidligere konsolideringsnivået 228-215.

Den mellomlangsiktige nedtrenden er fortsatt inntakt og er den gjeldende retningen. Det er behov for ny fundamental informasjon som øker potensialet i aksjen, og hvis ikke dette kommer er Schibsted en short.

Faller kursen tilbake fra dagens nivåer og tar ut 200 er neste nivå ned mot 180. Er ikke komfortabel med det tekniske kartet i Schibsted!

SUBSEA 7

Aksjen befinner ligger i en meget sterk opptrend, og den inneværende korreksjonen er den første siden desember til januar. Den hadde også en mindre konsolidering i februar, men den foregitt på svakt stigende kurser. Kursen korrigerer nå ut oppgangen fra 115 til 144, og nærmer seg første støtte ved 50 dagers trend ved 129. Her har også kursen støtte fra en rekke dagsbunner i mars. Subsea er snart et teknisk kjøp, og faller kursen ned mot 130/129-nivået anbefaler jeg å kjøpe aksjen. Trenden er sterk og det må tilkomme noe ekstraordinært for at denne skal endre karakter. En kjøpskandidat!

TELENOR

Telenor ser faktisk litt mer interessant ut i det helt korte bildet. Kursen steg fra 132 til 145 (feb. til mars) og har i ettertid falt litt tilbake mot 50 dagers trend. I det helt korte perspektivet kan Telenor vise til positiv test av støtten ved 50 dager og en dobbel-bunn. Nå er ikke Telenor den aksjen med mest momentum, men siden kursen befinner seg rett under ett nivå med sterkere motstand så velger jeg avvente litt. Tiltakende volum og kurser forbi 143 vil gjøre aksjen til en kjøpskandidat!

TGS NOPEC

Kursen har siden februar ligget i en konsolidering, har 3 lavere topper og brutt både 50 og 100 dagers trend. Rent teknisk ser ikke aksjen til å være potent, og for å avgi mer mellomlangsiktige signaler vil 195 måtte brytes eller at den faller under 177-nivået. Så lenge aksjen befinner seg innenfor dette intervallet har vi ikke et teknisk setup. Første positive signal kommer hvis kursen tar ut 190-nivået. Avvent!

SMALL CAP

Når det gjelder small-caps er det få selskaper med tilfredsstillende volumer, og det har nok en sammenheng med at mange har brent seg de siste måneder. En rekke av de aksjene med kraftigst volum har også falt mest. Dette skaper svak investorpsykologi, og sørger for at volumene tørker ut. Dette merkes særlig også i perioder hvor mange av de store selskapene også har problemer.

ARCHER

Nå følger jeg ikke den fundamentale utviklingen til aksjen, men rent teknisk begynner Archer å se mer interessant ut. Volumet er lavt, men det ser som Archer etablerer en kjøpsformasjon. Falltakten på konsolideringen har avtatt, og kursen har kommet ned på nivåer hvor den har stabilisert seg. Archer er et kortsiktig kjøp for mer spekulative investorer.

ATEA

Aksjen er meget sterk og er blant de sterkeste blant small-caps på Oslo Børs. Volumet er også greit understøttende. Det begynner å bli litt sent å kjøpe aksjen siden den har steget rett opp fra 98-nivået.

GOLDEN OCEAN

Kursen trender bra, og på de seks foregående børsdagene konsolidert ned fra 76-nivået til 64-nivået. Det er mange som har kjøpt seg inn i aksjen, og en rekke investorer kan nok synes at den falt litt for mye. Dette kan sørge for at motstanden øker på vei opp, slik at jeg forventer ikke at Golden Ocean vil klare å løfte seg så mye inn på 70-nivået. Ser bra ut for en kortsiktig trade mot 70-71.

KONSBERG AUTOMOTIVE

KOA har trendet sidelengs siden november 2016, og det innenfor intervallet 5,40-6. Den vil ikke bli mer spennende før den tar ut 6,10-nivået på et tiltakende volum.

Tabellen under viser bloggerens eventuelle interesse i verdipapirer som er nevnt i blogginnlegget

Verdipapir Eies av bloggeren Andre finansielle interesser Andre interesser som påvirker objektiviteten Ansvarlig for anbefalingen
En rekke papirer nei nei nei

Roger Kristiansen er ansvarlig for invvesteringsanbefalingene. Roger Kristiansen eier taktiskinside.com som gir aksjeråd til private investorer.

Denne investeringsanbefalingen spres uendret av Nordnet Bank NUF som er under tilsyn av Finanstilsynet. Investeringsanbefalingen er ikke utformet i henhold til kravene i lover og forskrifter fastsatt for å fremme investeringsanalysers uavhengighet og investeringsanbefalingen har ikke vært gjenstand for forbud mot handel i forkant av delingen. Investeringsanbefalingen er ikke en investeringsanalyse, men bør anses som markedsføring. Finansielle instrumenter kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer