Gå til hovedinnhold

1 av 2 fondskroner i indeksfond i 2019

Halvparten av nytegningen i aksjefond gikk til indeksfond blant våre privatkunder i 2019. Aller flest sparekroner gikk til globale indeksfond.

Kjøp av globale aksjefond dominerte fondsåret 2019. Og det er ikke uten grunn, mener jeg. Verdens aksjemarkeder utviklet seg veldig bra gjennom fjoråret. De globale indeksfondene steg med rundt 30 prosent, målt i norske kroner. Av regionfondene var det kun USA-fond som leverte bedre avkastning enn globalfond i fjor.

Nordnets privatkunder nettokjøpte verdipapirfond fond for knappe 1,5 milliarder kroner i 2019. Aksjefond sto for 80 prosent. Resten var jevnt fordelt mellom rentefond og sekkeposten kombinasjonsfond, multi-asset-fond og hedgefond.

Halvparten indeksfond

Nordmenn – og ikke minst våre kunder – har for alvor fått øynene opp for indeksfond. I fjor gikk 1 av 2 aksjefondskroner fra Nordnets kunder til indeksfond. De mest populære indeksfondene var KLP AksjeGlobal Indeks og DNB Global Indeks.

Andelen indeksfond har økt i flere år, og ligger nå altså på rundt 50 prosent av nysalget. Av totale kundemidler i aksjefond utgjør indeksfond om lag en tredel.

Sparernes prisbevissthet er stadig økende, og det er positivt, synes jeg. For de fleste er brede, billige, globale indeksfond et utmerket fundament i en langsiktig spareportefølje.

Merk at Nordnets fondskunder er mer aktive og mer prisbevisste enn gjennomsnittskunden, så andelen indeksfond blant den jevne sparer er lavere.

«Hotte» teknologifond

Av de globale fondskategoriene i 2019 som gikk aller best troner teknologifond på toppen. MSCI Information Technology Index steg med hele 50 prosent i fjor. En viktig forklaring er den voldsomme kursoppgangen i USAs IT-giganter som Apple og Facebook.

Dette legger Nordnets kunder merke til, og det aller mest kjøpte fondet i 2019 var DNB Teknologi. Også JP Morgan US Technology ligger på topp-10-listen over de mest kjøpte fondene.

Våre kunder har elsket DNB Teknologi i mange år, og tjent mye på det. I fjor tapte fondet betydelig mot indeks, men fondet ga likevel 32 prosent avkastning. På lang sikt har fondet slått referanseindeksen.

Nok et år med svake vekstmarkeder

Ingen av de store internasjonale aksjeindeksene falt i 2019. Man må helt til Sør-Amerika for å finne en regionindeks i minus. MSCI Andean Index falt 5,5 prosent i lokal valuta i 2019. Denne indeksen består av Chile, Peru, Colombia og Argentina.

Nok et år har vekstmarkedene vært svakere enn i utviklede markeder. Slik har det stort sett vært siden finanskrisen. En sterk dollar, politisk uro – og nå sist, handelskrig – er blant årsakene til at vekstmarkeder har gjort det svakt i mange år.

Norske aksjefond på salgstoppen

4 av de 10 mest solgte fondene i 2019 var fond som investerer på Oslo Børs. Det mest solgte fondet var Alfred Berg Gambak, på tross av at fondet slo referanseindeksen med hele 5 prosentpoeng i fjor.

På salgslisten finner vi også aktive nordiske, globale og vekstmarkedsfond som har tapt mot indeksen i flere år, som Delphi Nordic, Storebrand Global Multifactor og Skagen Kontiki.

Salg av norske aksjefond er en trend vi har sett en stund. Våre fondskunder tror tydeligvis det er mer å hente på globale aksjefond enn norske. Det kan også være at flere ser fordelen med å ha en mer diversifisert portefølje for å få bedre risikospredning. 

MEST KJØPTE FOND I 2019: MEST SOLGTE FOND I 2019:
DNB TEKNOLOGIALFRED BERG GAMBAK
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS VDELPHI NORDIC
DNB GLOBAL INDEKSKLP AKSJEGLOBAL INDEKS II
ODIN EIENDOMSTOREBRAND GLOBAL MULTIFACTOR
NORDNET SMART 15FORTE TRØNDER
FORTE OBLIGASJONPARETO INVESTMENT FUND
FONDSFINANS KREDITTSKAGEN KONTIKI
JPMORGAN US TECHNOLOGYFORTE NORGE
CARNEGIE FASTIGHETSFOND NORDENHOLBERG LIKVIDITET
KLP AKSJEGLOBAL MER SAMFUNNSANSVARSKAGEN VEKST

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer